‘Een wereldrecord is niet te koop’, zo luidt het motto van de Rotterdam Marathon. Natuurlijk niet, maar met zes atleten op de startlijst die de beste tijd ooit al eens benaderden, lijkt de belangrijkste randvoorwaarde voor een Rotterdams hoofdstuk in de marathonhistorie dik in orde…
‘Een wereldrecord is niet te koop’, zo luidt het motto van de Rotterdam Marathon. Natuurlijk niet, maar met zes atleten op de startlijst die de beste tijd ooit al eens benaderden, lijkt de belangrijkste randvoorwaarden voor een Rotterdams hoofdstuk in de marathonhistorie dik in orde. Een nagenoeg geheel geasfalteerd bijna vlak parcours, een koel lente zonnetje (niet te warm dus) en meestal weinig wind doet de kans op een snelle tijd verder groeien. Het wordt ook tijd voor een heel snelle tijd, in onze Havenstad staat een serieuze aanval op het wereldrecord van Haile Gebrselassie al jaren op de agenda. In Berlijn drie jaar geleden liep de EthiopiĆ«r 1 seconde rapper dan 2 uur en 4 minuten. De twee seizoen erna werden de grote broers Chicago, Londen en Berlijn verslagen, Rotterdam leverde de snelste seizoenstijden (Duncan Kibet 2:04:27 in 2009 en Patrick Makau 2:04:48 in 2008), maar dat wereldrecord zat er niet in. Dit jaar moet het op de Coolsingel gebeuren. Of niet?
Marathondirecteur Mario Kadiks glimlacht als we vragen hoe te zorgen voor een wereldrecord in Rotterdam. “Vedettes passen niet in de Rotterdamse missie. Geen grote zak geld voor een veelwinnaar, maar een kransje atleten met een scherp persoonlijk record die mogelijk nog een stap kunnen maken. Dat is de reden dat we dit jaar voor zes atleten met als bovengrens 2:07 hebben gekozen en niet zoals in andere jaren 12 kanshebbers met een beste tijd in de 2:08 of 2:09.” Roep eens een winnende tijd dan? Het is voor de 1000rovers en de Glazen Bol van groot belang, maar een voorzichtige voorspelling van de directeur kan echt geen kwaad hoor. In plaats dat Mario enthousiast raakt van onze uitdaging en 2:03:58 of sneller roept, tempert hij juist te rooskleurige vooruitzichten. “We hebben een sterk deelnemersveld, een toptijd is dus mogelijk, maar er is ook een groot gevaar. Competitief ingestelde jonge Afrikanen willen ook graag winnen. En dat komt een supersnelle tijd niet ten goede. Alleen goede samenwerking zal leiden tot een toptijd voor iedereen.” Geroezemoes in de zaal. Een wel erg diplomatiek of voorzichtig antwoord. Kadiks wijkt niet van zijn lijn en doet er zelfs een schepje bovenop. Hij relativeert nog verder: “En zijn de weergoden goed gezind? Vergeet niet, alleen onder ideale omstandigheden is een echte toptijd mogelijk.”
Elders op de site is de actuele weersverwachting voor Rotterdam te vinden. Blijkbaar erg belangrijk, een zuchtje meer wind op de Kralingse Zoom of slagregen op de flanken van de Erasmusbrug zal leiden tot minuten vertraging. De marathondirecteur doet geen uitspraak, wat we ook probeerden, maar een wereldrecord zit er dit jaar wel degelijk in hoor. Een aantal jonge atleten aan de start in hartje Rotterdam heeft in hun eerste of tweede marathon al scherpe tijden neergezet. Veel zijn toe aan een derde race over ruim 42 kilometer, geleerd van de eerste ervaringen kan het dan vaak nog wel een dikke minuut sneller. Na een greep uit de snelle Afrikanen met hun persoonlijke besttijden is een rekensom snel gemaakt: Feyisa Lelisa (ETH) 2:05:23, Eliud Kiptanui (KEN) 2:05:39, Getu Feleke (ETH) 2:05:44, Wilson Chebet (KEN) 2:06:12, Gilbert Kirwa (KEN) 2:06:14 en Chala Dechase (ETH) 2:06:33. Kiptanui liep vorig jaar op de kinderkopjes in Praag zijn toptijd 2:05:39, op een parcours dat niet bepaald als erg snel bekend staat. De 21-jarige Keniaan is momenteel de op een na snelste ter wereld, als een wereldrecord erin zit, dan gokt Mario op hem. Met de microfoon uit, ‘of the record’ natuurlijk.
Op welke tijd blijft de klok op de Coolsingel stilstaan als de snelste donkere strijder door het lint gaat? Dat is voor de vijfde keer op rij de vraag voor het roverspeloton. De deadline is zaterdag 9 april, 23:59 uur. Speciaal voor onze debutanten, de tijd moet worden ingevuld als 02:03:59, alleen op deze manier wordt een tijd geaccepteerd, maar dat wijst voor zich tijdens het invullen. De marge is 5 secondes, bij het gekozen voorbeeld valt een winnende tijd van 2:03:54 tot/met 2:04:04 in de prijzen. Het aantal te verdienen punten is uiteraard afhankelijk van het aantal sympathisanten voor de gemaakte keuze en kan per seconde verschillen. Dat maakt de marathonvraag ieder jaar weer speciaal. Let op, in het verleden is er twee keer een kans op 20 punten laten lopen. Succes.
Terwijl de meiden op het terras af en aan liepen, gingen de Afrikanen strijdend ten onder. De winnaar Wilson Chebet ging in de beste tijd van dit seizoen als winnaar over de finish, 02:05:26. Een mooie tijd, maar geen wereldrecord. Hij was uiteindelijk de enige van de toppers die zijn persoonlijk record wist te verbeteren.
6 rovers (Aad van den Bos, Jeroen Lenting, Maurice Revenberg, Wouter van Dam, Lenn Harrevelt en Gommert Leune) pakken 3,3 punten. Later is de tijd nog gecorrigeerd naar 2:05:27, voor de puntenverdeling maakte die extra seconde gelukkig geen verschil.
Gommert Leune is zelf gaan lopen. Hij hoopte op een tijd onder de 2:04:00, maar een achillespees-blessure had zijn trainingsschema de laatste maand danig in de war geschopt. Uitlopen is daarom een doel op zich geworden. Gommert, we zijn ook benieuwd naar jouw eindtijd, ook al levert die tijd geen punten op.
ROTTERDAM MIKT OP RECORDS
Stel dat een atleet morgen op de Coolsingel een nieuw wereldrecord vestigt op de marathon, dan ontvangt deze een bonus van ruim 225.000 euro. Om dat financiële risico af te dekken, is zelfs een verzekering afgesloten! Het geeft aan dat de Rotterdam marathon heel serieus wordt genomen.
De kans op een wereldrecord wordt in Rotterdam heel groot geacht. Dat is niet voor niets. Al twee jaar op rij wordt in Rotterdam de snelste marathontijd van het jaar gelopen.
De weersomstandigheden lijken zondag goed. De beste temperatuur om een marathon te lopen is 18 of 19 graden Celsius, het liefst geen zonnenschijn maar een wolkendek en een zachte wind (2 a 3). De weersvoorspelling voor morgen in Rotterdam: zon, 19 graden, Oostenwind kracht 2 a 3.
Alleen de wolken ontbreken dus, maar dat is voor het publiek weer fijn, wordt er harder aangemoedigd.
Voor de rovers die langs het parcours gaan staan,
Namens het roversnest, veel plezier.