Mae hen Wlad fy nhadau yn annwyl i mi, Gwlad beirdd een chantorion, enwogion o vrij; Ei gwrol ryfelwyr, gwladgarwyr tra gek, tros ryddid gollasant eu gwaed. Gwlad! Gwald! Gwald! Gwald! Wales! Wales! Wales! Wales!
Vorig jaar reisden 8 rovers naar Cardiff voor live rugby. Niet zomaar een potje, maar een wedstrijd in de reeks om de prestigieuze 6Nations Cup. Wales ontving Ierland in het Millennium Stadium, de trots van de Welsh Rugby Union. Een lang weekend grappen en grollen, genieten van een prachtsport. “In het oude bergachtige Cymru, het Eden van barden, elke heuvel en elke vallei, prikkelen de groeten. Om de oren van haar patriotten, hoe charmant lijkt nog steeds, de muziek stroomt in haar stromen.” In het grillige landschap, een verlaten kolenmijn en de gezellige straatjes van Cardiff rondom het stadion, daar is de liefde voor Wales ontstaan.
Rugby is roverssport nummer 1, daar bestaat geen twijfel over. Het wereldkampioenschap rugby verdient dan ook uiteraard aandacht van de Glazen Bol. The All Blacks, het nationale team van gastland Nieuw-Zeeland, trapten vandaag exact een maand geleden af voor de openingswedstrijd tegen Tonga. Een wedstrijd gespeeld in één richting, in Auckland werd het 41-10 voor de Kiwi’s. Een week later duizelden de Japanners nog meer (83-7) en ook de Canadezen werden met ruime cijfers aan de kant gezet (79-15). Alleen de Fransen hielden de schade beperkt, ze gaven enige tegenstand, maar ook les Coqs gingen er met 37-17 ruim op. Nieuw-Zeeland maakte de meeste indruk in de poulefase en is na een maand rugby op het hoogste niveau meer dan ooit favoriet voor de wereldtitel.
Het vierjaarlijkse evenement is toe aan de halve finales. En wat schept verbazing? Geen enkele rover heeft aan Wales gedacht. Ook niet 1 van de 8 rugby-liefhebbers die een half jaartje geleden hun hart verloren in Cardiff. Acht kelen werden daar schor geschreeuwd op de eerste ring van het immense stadion. Met meer dan de helft van de 76.000 anderen in rood geklede toeschouwers werd feest gevierd, de ontlading was groot. De Welshmen op het veld vierden victorie na een zwaarbevochten zege op hun Keltenbroeders uit Ierland. In de kwartfinales op het WK afgelopen weekend gingen beide teams op herhaling en opnieuw wonnen de Red Dragons. In Wellington stond na 80 minuten 22-10 op het scorebord, de Ieren mochten de koffers pakken en naar huis. Wales speelt voor een plaats in de finale aanstaande zaterdag tegen Frankrijk. De Fransen waanden de Engelsen na de eerste helft al kansloos (ruststand 14-0, eindstand 19-12).
Zullen onze broeders uit Wales de finale halen? “Mae hen Wlad fy nhadau yn annwyl i mi, Gwlad beirdd een chantorion, enwogion o vrij; Ei gwrol ryfelwyr, gwladgarwyr tra gek, tros ryddid gollasant eu gwaed. Gwlad! Gwald! Gwald! Gwald! Wales! Wales! Wales! Wales!” Het zou mooi en voor het eerste in de geschiedenis van het wereldkampioenschap rugby zijn. Sinds 1987 speelden Australië en Engeland ieder 3 finales. Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Frankrijk behaalden ieder 2x de eindstrijd. De tweede halve finale as zondag wordt een clash tussen de aartsrivalen Australië en Nieuw-Zeeland. Op het moment van de aftrap zullen de straten in heel Oceanië verlaten zijn. Gezien het tijdsverschil met Nederland zal zondagmorgen een wekker moeten worden gezet om het spel live te volgen, maar het is de moeite waard. Rugby, wat een prachtsport, wat een passie. Rugby rules. Op 23 oktober wordt de finale gespeeld.
Nieuw-Zeeland - Frankrijk 8-7
Try s van Tony Woodcock (NZL) en Thierry Dusautoir (FRA).
Bijzonder: 3 penalty s gemist door de anders zo trefzekere Piri Weepu (NZL).
Nieuw-Zeeland werd door 41 rovers (!) als wereldkampioen gekozen, daarom slechts 0,2 punten waard. Frankrijk als verliezend finalist werd slechts 6x gekozen.
Voor rovers Chris Piguillet, Jeroen Kloet, Peter-Jan de Weerd, Ralph Bouwman, Sam Lenting en Sjaak van der Linde daarom 0,2+1,7 bonuspunten.
Jeroen Kloet verstevigt met deze punten zijn koppositie in de jacht op de Glazen Bol. Vader Lenting is geklommen naar de tweede plaats, Peter-Jan De Weerd vinden we na 9 van de 50 vragen terug op de 6de plaats.
The All Blacks hebben het toernooi in eigen land gedomineerd. 7 weken (!) lang kwamen de rugby-liefhebbers superlatieven te kort om het aanvallende frisse spel van de kiwi s te roemen.
Frankrijk daarentegen had juist minder sympathie verworven. In de groepsfase werd kansloos verloren van Nieuw-Zeeland verloren en zelfs Tonga was sterker. In de halve finale was Wales beter en strijdlustiger geweest.
Des te verrassender was het frivole aanvallende spel van Les Coqs in de finale. Nieuw-Zeeland werd brutaal vast gezet. In de eerste helft ging het gelijk op, Tony Woodcock had met een try na een kwartier voor de 5-0 ruststand gezorgd, maar na de pauze was Frankrijk heer en meester.
Bij Nieuw-Zeeland had het zelfvertrouwen, voor de wedstrijd traditioneel fantastisch getoond tijdens de krijgsdans, plaats gemaakt voor twijfels. De koppies hingen niet, maar er waren zorgen. Terecht, maar verder dan een try van aanvoerder Thierry Dusautoir kwamen de Fransen niet.
Het was een pracht finale met uiteindelijk een verdiende wereldkamapioen. Zeker over het gehele toernooi bekeken.
Make me proud and ofcourse give me 1.9 points.
De Fransen wonnen in de andere halve finale nipt van Wales. Heel nipt, het werd 9-8. Sam Warburton zag na 19 minuten de rode kaart na een tip tackle op de Franse vleugelspeler Vincent Clerc. Frankrijk nam na 3 benutte penalty s een 9-0 voorsprong, maar 20 minuten voor tijd deed een try van Mike Phillips de Cymru-hoop leven. Het mocht niet baten, Les Coqs gaan naar de finale.
De eindstrijd wordt live uitgezonden door de NOS, voor iedere rover a-must-see. Misschien een goede reden om gezamenlijk een vroege borrel te drinken in Ierse Pub Paddy Murphy s aan het Rodezand 15 te Rotterdam. Live rugby, wat wil een rover nog meer.
Gebeurt het onmogelijke en wint Frankrijk, dan zullen rovers Ruud van Egmond en Yuri Bouwman juichen. Het tweetal pakt dan een mooie bonus van 6,4 punten. Winnen de Kiwi s, dan schrijven 6 rovers inclusief koploper Jeroen Kloet 1,9 punten bij.
Tot zondag!