De laatste vraag van het jaar. Wie wint The Open op de golfbaan in het Royal St George’s? Misschien, heel misschien, wordt Paul Steijger toch nog een klein beetje zenuwachtig. En het kan met zo’n golftoernooitje. Lees verder…
De laatste vraag van het jaar. Wie wint The Open op de golfbaan in het Royal St George’s? Het Roversnest was lange tijd in de veronderstelling dat het groene jasje dat wordt gewonnen in Augusta bij de Masters het toernooi is dat er toe doet in de golfwereld. Na serieus research blijkt dat The Open, het enige toernooi van de Masters buiten de VS, wordt beschouwd als het oudste en meest prestigieuze golftoernooi van de wereld. Dus natuurlijk staat het dit jaar op de Roversagenda. Het werd voor het eerst georganiseerd in oktober 1860 op Prestwick en de eerste elf edities vonden op deze golfbaan plaats. Na een jaar zonder toernooi werd in 1872 begonnen met een rotatiesysteem tussen verschillende golfbanen in Schotland. In 1894 was Royal St George’s (nabij Sandwhich in Kent) de eerste baan buiten Schotland waar het toernooi plaatsvond. De winnaar krijgt geen groen jasje maar, de Claret Jug. Een beker uit Edinburg waarvan het zilvermerk dateert uit 1873. De Rovers winnen natuurlijk niets liever dan 20 punten.
En het kan met zon golftoernooitje. Rare sport. Zeker nu Tiger Woods niet meedoet. Alle ogen zijn gericht op Rory Mcilroy. Het supertalent uit Noord-Ierland, 21 jaar, won vorige maand zijn eerste Major, the US Open. Niets lijkt hem tegen te houden om de erfenis van Tiger over te nemen maar of hij gelijk al in eigen huis z’n tweede Major op rij kan winnen? Men twijfelt. Daarna zijn er vele kanshebbers. Misschien, heel misschien, wordt Paul Steijger toch nog een klein beetje zenuwachtig. In 2003 was het debutant Ben Curtis die uit het niets als nummer 300-en-zoveel op de wereldranglijst het toernooi won. Ook nog eens op de dezelfde golfbaan als waar nu The Open wordt gespeeld. En de eerste twee keren dat Augusta op de Roverskalender stond, waren het gelijk volslagen outsiders die er met het groene jasje vandoor gingen. In 2007 liet de Amerikaan Zach Johson en in 2009 de Argentijn Cabrera het Roversland achter zich met 0 punten. Let bij het inzenden goed op de deelnemerslijst. Die is niet actueel. Tijdens het opengooien waren niet alle deelnemers bekend en door blessures op het laatste moment zijn er toch nog wat wisselingen. Check de hotlinks voor de officiële deelnemerslijst.
Darren Clarke heeft de 143ste editie van The Open gewonnen. Op de slotdag pareerde de Noord-Ier een aanval van Phil Mickelson met gemak. Met 6 under par bleef hij het veld ruim voor. Dustin Johnson werd tweede met 3 under par, Michelson had nog 1 slag meer nodig.
Even leek het erop dat Mickelson aan een indrukwekkende inhaalrace bezig was. Na 9 holes had de Amerikaan zijn achterstand gehalveerd, een sensatie hing in de lucht. Ook in de jacht op de Glazen Bol.
Rover Sinclair Bischop mocht lang blijven hopen op 20 punten, een bonus die hem voorbij koploper Paul Steijger had gebracht. De inhaalrace van Mickelson stokte, Steijger blijft aan de leiding.
Na eerdere aanvallen van Frank Stout (geen eerste gele kaart CL-finale voor Valencia), Wim van der Male (geen winst Nadal op Wimbledon) en Chris Piguillet (Sandy Casar geklopt in de sprint in de negende etappe) te hebben afgeslagen, blijft ook Sinclair Bischop met lege handen.
Slagregens en harde wind maakte de tocht langs de 18 holes op de derde dag een overlevingstocht. Slechts 3 spelers bleken waterproof en eindigden under par. Van de 71 spelers die aan de derde ronde mochten beginnen hebben slechts 6 spelers een score van under par.
Daren Clarke gaat als leider aan de slotdag beginnen. De Noord-Ier heeft een mooie voorsprong op het grootste gedeelte van de concurrentie. Dustin Johnson volgt op 1 slag, Ricky Fowler en Thomas Bjorn op 3, maar de rest ligt al verder achterop.
Van de grote namen staan Miguel Angel Jimenez en Phil Mickelson nog op de eerste bladzijde. Maar beide kampioenen zullen morgen het balletje goed moeten raken om de achterstand nog goed te maken.
Ricky Fowler is de hoogst geplaatste speler voor roverspunten. Pieter Schaap mag nog tenminste 1 nacht dromen over 20 punten.
Tussenstand (alleen gespeelde golfspelers)
T1 - 136 slagen - 4 under par
Lucas Glover (USA) en Darren Clarke (NIR) - 0 punten - niet gekozen
T3 - 137 slagen - 3 under par
Jorrit Dijkstra - 20 punten - Miguel Angel Jimenez (ESP)
Sjaak van der Linde - 20 punten - Thomas Bjorn (DEN) (winnaar niet op lijst)
5 rovers - 4 punten - Martin Kaymer (GER)
T7 - 138 slagen - 2 under par
Martin Munter - 20 punten - Davis Love (USA)
T14 - 139 slagen - 1 under par
Sinclair Bischop - 20 punten - Phil Mickelson (USA)
Maurits Vegter en Peet Heijink - 10 punten - Adam Scott (AUS)
T19 - 140 slagen - par
Pieter Schaap - 20 punten - Ricky Fowler (USA)
Rob Smit - 20 punten - Steve Striker (USA)
Aad vdn Bos, Michiel Oosterhoff en Sander Tetteroo - 6,7 - Sergio Garcia (ESP)
11 rovers - Rory McIlroy (NIR)
T32 - 141 slagen - 1 boven par
Pieter den Hartogh en Ralph Bouwman - 10 punten - Jason Day (AUS)
T45 - 142 slagen - 2 boven par
Eric van Zuilen - 20 punten - Justin Rose (ENG)
T59 - 143 slagen - 3 boven par
Jorn van der Bie, Olaf van der Kraaij, Frank Stout - 6,7 - Paul CASEY (ENG)
Wouter van Dam, Jacques Nieuwlaat, Martin Vrijmoed - 6,7 - KJ Choi (KOR)
Na de tweede ronde wordt het kaf van het koren gescheiden. De beste spelers mogen door, de mannen met minder goede vorm mogen de koffers pakken. De cut tijdens The Open 2011 hakt er behoorlijk in. Drie grote Engelse favorieten vonden Waterloo. Ian Poulter, Lee Westwood en Luke Donald staan morgen niet meer op de green.
Twee nieuwe leiders na de tweede dag. Darren Clarke en Lucas Glover hadden allebei 136 slagen nodig, dat is 4 under par. De koplopers van gisteren vielen iets terug. De Deen Thomas Bjorn hield de schade beperkt en zakte naar een gedeeld derde plaats, amateur Tom Lewis had duidelijk last van zenuwen. Hij behaalde in de tweede rondgang een score van 74, 4 boven par.
Dan maar schitteren op de Highland Games.
De Deen Bjorn, die 7 birdies en 2 bogeys sloeg, eindigde in 2002 en 2003 als tweede. Vooral zijn tweede plaats in 2003 kwam hard aan. Bjorn verspeelde toen op de 16de hole een voorsprong van 2 slagen.
Bjorn is op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld en stond daarom niet op de roversantwoordenlijst. Rover Sjaak van der Linde koos als enige de optie XYZ winnaar staan niet op de lijst en is dus in de race voor 20 punten.
Lewis zorgde voor de laagste score ooit van een amateur op de oudste van de majors. In 1973 was het voor het laatst dat een amateur (Mike Reid) aan de leiding stond na de eerste ronde.
Rory McIlroy, na zijn magische winst op de US Open, kon nog niet imponeren. De Noord-Ier deelt na de eerste dag de 51ste plaats met 1 boven par (71).
Twee spelers aan kop na de eerste dag. Zegt natuurlijk nog niets, maar het lijkt me toch lekker slapen als je met 5 under par naar je bedje gaat.
De Deen Thomas Bjorn en de Engelsman Tom Lewis gaan lekker dromen. Misschien wel over een hole in one en fame for ever!
Geen enkele rover staat op punten, dus even zien welke spelers 1 slag meer nodig voor de 18 holes. En daar vinden we Miguel Angel Jimenez. Rover Jorrit Dijkstra heeft de Spanjaard als winnaar ingevuld en hij is de enige: 20 punten waard dus.
Op de gedeelde zesde plaats vinden we onder andere de nummer 1 van de wereldranglijst Martin Kaymer (4 punten waard) en Graeme McDowell (10 pnt). De twee favorieten bij de rovers, de Noord-Ier Rory McIlroy en de Engelsman Lee Westwood zijn slecht gestart. Na 18 holes zijn de twee heren terg te vinden op de 51ste plaats met +1.