Oostenrijk 100% Katharina

Oostenrijk 100% Katharina
 

De XXIV Olympische Winterspelen staan voor de deur. Wij tellen af naar 4 februari en stellen iedere dag een vraag aan jullie voor. Wil de gouden Katharina opstaan?

 

Lekker slalommen!

 

Hemelblauwe lucht, kakelverse sneeuw, de ski’s soepel laten roetsjen. Rode wangen. Als je een beetje kunt skiën dan is slalommen natuurlijk het mooiste! Of niet? En op de Olympische Spelen is de slalom in ieder geval altijd spannend.

Er zijn twee runs! Een goede race is dus niet genoeg. En de beste van de eerste start de tweede als laatste. De druk staat er dus op. Zeker met een gouden plak aan de finishlijn. Een keer in de vier jaar. Dat maakt topsport bijzonder, dat maakt de Spelen speciaal.

Het verschil tussen winst en verlies is vaak in tienden van seconden, soms zelfs in honderdsten. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen meer dan een handvol kanshebbers. Alleen allebei goed levert punten op, dat noemen wij 20 punten-gevaarlijk.

Oostenrijk stuurt overigens 4 Katharina’s naar de slalom: Katharina Gallhuber, Katharina Liensberger, Katharina Truppe en Katharina Huber (actiefoto). Bijzonder toch? En als je voor Oostenrijk mag skiën, dan kun je winnen ook.

Hoe zal het straks gaan aan de ontbijttafel? “Kathy, würdest du mir die Marmelade geben?” Gallhuber (knapperd foto helemaal boven), zilver in Pyeongchang, maakt het in ieder geval niet te ingewikkeld: “Vollgas, egal was rauskommt!”

 

Bij elke van de 10 vragen hebben we een legende gevonden, wat opvallende feitjes verzameld en geven we Nederlands hoop.

Morgen skeleton!

 

Alpine skiën – Slalom

 

Sinds: 1948 St. Moritz

 

Legende: Ingemar Stenmark

In de jaren 70 en 80 was hij de beste skiër op onze planeet. Met in totaal 86 wereldbekerzeges (reuzenslalom 46, slalom 40) is Stenmark nog altijd recordhouder. En op eenzame hoogte zelfs. De teller van nummer 2 Marcel Hirscher bleef bij zijn afscheid in 2019 steken op 70.

Stenmark ziet er trouwens nog altijd goed uit. De 63-jarige Zweed, geboren en getogen in de uitgestrekte velden van Lapland, sport nog regelmatig. Hij woont tegenwoordig in Vaxholm, een klein dorp niet ver van Stockholm, en bindt in de winter bijna wekelijks de latten onder. “Geen afdalingen meer hoor, alleen nog cross-country.”

De stille Stenmark stond nooit graag in de schijnwerpers. Niet toen hij 2 Olympische titels veroverde in Lake Placid (1980) of na een van zijn in totaal vijf wereldtitels. En nu nog steeds niet. Stenmark is verlegen. Hij bezoekt geen wedstrijden, veel te veel hype, de sterren van vandaag kent hij alleen van televisie.

Soms is media-aandacht natuurlijk niet te vermijden. De immer enthousiaste en charmante Lindsey Vonn wist een keer een ontmoeting te regelen. De Amerikaanse superster jaagde destijds op zijn record. United States-glitters, vrouwelijke schoonheid, stralende lach versus grijs mannelijk, bleke Scandinavische nuchterheid. Dat leverde natuurlijk top televisie op.

Vonn crashte uiteindelijk in de jacht op het record tijdens haar laatste SuperG wedstrijd. De Amerikaanse vedette belandde op het WK 2019 in het Zweedse Åre met grote snelheid in de netten. “Het lijkt alsof ik door een bestelwagen overreden ben”, zuchtte ze een dag later.

“Wat mijn eerste gedachte was?” Sip gezicht en verslagen, maar zelfs dan nog in verlammende schoonheid. “Wat doe ik weer in die vangnetten? Ik word echt te oud voor deze shit!” Ze zette gelijk een dikke punt achter haar carrière. Vonn bleef zo op 82 wereldbekerzeges steken, vier minder dan Stenmark.

De dominantie van Stenmark is nu bijna niet meer voor te stellen. Hij won echt heel vaak. Als professioneel skiër mocht hij niet meedoen aan de Olympische Spelen van 1984 in Sarajevo. Anders was zijn erelijst hoostwaarschijnlijk nog veel indrukwekkender geweest.

 

Opvallend: Zusjes Goitschel

De slalom is Olympisch sinds 1948. Bij de mannen wist nooit een skiër 2x goud te halen op dit onderdeel. Ook Stenmark niet. Hirscher won zelfs nooit Olympisch goud. De Italiaan Alberto Tomba kwam nog het dichtste in de buurt: goud in 1988, zilver in 1992 en 1994.

Bij de vrouwen wel 2x goud op de slalom: Vreni Schneider (1988 en 1994).

In Innsbruck 1964 won Christine Goitschel goud door haar jongere zusje Marielle (foto) met minimaal verschil te verslaan. Op de grote slalom waren de rollen overigens omgedraaid. Vier jaar later in Grenoble pakte Marielle Goitschel alsnog goud op de klassieke slalom.

Hoop: Adriana Jelinkova

Jelinkova is geboren in Tsjechië en opgegroeid in Nederland. Al op zeer jonge leeftijd gold ze als een groot talent. Om haar ski-ambities na te jagen, verhuisde ze naar een zogenaamde Skihauptschule in Oostenrijk.

In 2012 deed Adriana voor Nederland mee aan de Jeugd Olympische Spelen in Innsbruck. Daar won ze brons op de super combinatie. In hetzelfde jaar debuteerde ze in het World Cup-circuit. Het was wachten tot 2017 op de eerste top 30 klassering (en daarmee plaatsing voor een tweede run). In het Amerikaanse Kellington werd Jelinkova uiteindelijk 25ste op de reuzenslalom.

In het seizoen 2020/2021 zette ze met een aantal top 20 klasseringen in de World Cup pas echt een grote stap voorwaarts. Ze heeft zich geplaatst voor de komende Olympische Spelen. Jelinkova wordt daarmee de eerste alpine skiester sinds Margriet Prajoux-Bouma op de Spelen van 1952 in Oslo.

Pyeongchang 2018

Tussenstand World Cup heren

Tussenstand World Cup dames

Interview Adriana Jelinkova

Gepubliceerd op 27/01/2022
Aangepast op 28/01/2022
Auteur: Roversnest