Zondag 26 maart glijden de roeiboten van Oxford en Cambridge weer in de river Thames. De twee universiteitsteams bekampen elkaar al sinds 1829, dit jaar telt het 157ste gevecht. De winnende tijd, daar gaat het om in de knock-out met als inzet een plek in de halve finales…
Charles Merivale schopte tegen een kiezel. De student van Cambridge slofte langs de river Thames samen met zijn lagere schoolvriend Charles Wordsworth die op een lange spriet droog gras sabbelde. Wordsworth was de neef van de beroemde dichter William Wordsworth en zelf ook geen domme jongen. Hij volgde college op die andere universiteit in Londen, luisterde aandachtig naar de stelling van Pythagoras vanaf de houten banken op Oxford. We schrijven de vroege lente van 1829, vlinders dansten om de zoet geurende nectar in de parken van de London Zoo die een jaar eerder haar deuren voor het publiek had geopend. De jongens duwden en trokken aan elkaars mouwen, de twee knapen verveelden zich, zoveel was wel duidelijk. Toen moet het idee zijn geboren, de nog jonge testosteron had een robbertje gezonde rivaliteit gevoed.
“Vlerk, laten we komende zomer tegen elkaar gaan roeien”, riep de ene de ander toe. Je zou willen dat de Big Ben op dat moment het hele middaguur sloeg en voor deze geniale ingeving had gezorgd, maar de ruim 13 duizend kilo zware klok werd pas in 1858 in de 96 meter hoge kerktoren gehangen, dus dat is schier onmogelijk. Om een idee van tijd te geven, heren droegen een hoed, mannen een pet en in de straten pruttelde nog geen enkele zwarte T-Ford, waarvan de eerste bijna 80 jaar later overzee in Amerika van de lopende band rolde. De roeiwedstrijd moest voor eens en altijd bepalen welke universiteit in de Engelse hoofdstad het meeste aanzien verdiende, dat waren de twee vrienden snel eens. De eerste collegedag na de legendarische ontmoeting op de rivieroever kon het ronselen van breedgeschouderde sportieve medestudenten beginnen. Twee keer 8 bonkige kerels gaven hun ja-woord en op 10 juni 1829 gleden twee boten het rivierwater van de Theems in.
De eerste confrontatie werd gewonnen door Oxford en bracht neef Wordsworth in de gloria, dat zal iedereen begrijpen. De studenten van Cambridge werden zeven jaar lang getreiterd en vernederd, de vriendschap tussen beide Charlessen stierf dan ook in schoonheid. In 1836 stemde Oxford eindelijk in met een revanche. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, Cambridge greep deze kans met beide handen en won met groot verschil. Sinds 1856 wordt de boatrace jaarlijks gehouden, met uitzonderling van de wereldoorlogjaren. Er wordt sinds 1864 gestart op de steiger van de Westminster School Boat Club. De route gaat ruim 4 miles, bijna 7 kilometer, upstream richting Chiswick Bridge. De finishlijn is denkbeeldig getrokken op 51.472861 noorderbreedte en 0.268151 westerlengte, gemarkeerd door een stenen paaltje op de southbank en een zwartwit gestreepte paal in het water op de northbank. De boatrace is toe aan editie 157. Cambridge won 80 keer, Oxford 75 keer, een keer eindigde het gevecht onbeslist. Vier maal zonk een boot, the Cambridge’s sinking in 1978 is zelfs opgenomen in Channels 4’s lijst van 100 meest memorabele sportmomenten.
Nog acht rovers zijn in de race in de roversknock-out. Vanaf nu wordt het menens. De cut na de Ryder Cup dunde het roverspeloton uit tot 32, het WK darts reduceerde het aantal kanshebbers tot 16 en de Super Bowl XLV bracht het aantal terug tot 8 knock-out rovertjes. De kwartfinales staan voor de deur en de loting is inmiddels verricht (en gefilmd, een jolige vertoning, zie actuele links). De opdracht voor de 8 overgebleven rovers: voorspel de winnende tijd van de boatrace en verdien een plek in de halve finales. Cambridge heeft de snelste tijd ooit geroeid, in 1998 wonnen de lichtblauwe met gunstig getijde in 16 minuten en 19 secondes. Alle winnende tijden sinds 2000 op een rij: Oxford 18:04 (2000), Cambridge 17:44 (2001), Oxford 16:54 (2002), Oxford 18:06 (2003), Cambridge 18:47 (2004), Oxford 16:42 (2005), Oxford 18:26 (2006), Cambridge 17:49 (2007), Oxford 20:53 (2008), Oxford 17:00 (2009), Cambridge 17:35 (2010).
De rover van een koppel die de winnende tijd het dichtst benadert, bekert uiteraard verder. Niet inzenden betekent automatische uitschakeling, plaatst geen van een gekoppelde rover een inzending, zijn beide rovers uitgeschakeld en glipt de snelste verliezer door naar de laatste vier. Inzenden kan uitsluitend door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel. De uiterste deadline: 25 maart, 23:59 uur. Succes.
Dorresteijn, tweevoudig winnaar van de hoed, weet duidelijk meer dan wij allen. Dat blijkt maar weer. Hij deed zijn inzending als eerste van de kwartfinalisten en zette zo de beste richttijd neer. Jacques Nieuwlaat reageerde snel, ging er even boven zitten, en zat er uiteindelijk dus slechts een paar secondes naast. Hij had lager moeten gokken, Jacques vliegt er uit.
Wilko Smit, in de vorige rondes steeds de eerste inzender, liet vreemd genoeg de kwartfinales schieten. Chris Piguillet wachtte geduldig en plaatste op de dag van de deadline zijn inzending. Een walkover naar de halve eindstrijd voor Chris.
Bart Middeljans en Alexander van Verseveld completeren de laatste vier. Hun voorspellingen boven de 18 minuten waren goed genoeg om Mario Mansveld en Maurice Revenberg uit het roversbekertoernooi te knikkeren.
Op Roland Garros bepaalt Rafael Nadal welke twee rovers de finale gaan spelen.
Prettige wedstrijd!
Chris
MVG,
Alexander
Nou ja, dat zien we wel. Nog een ruime week! Eerst maar afwachten of Wilko en Chris op tijd gaan inzenden of niet.
Alexander van Versseveld heeft nog niet op de richttijd van Mario Mansveld gereageerd. Hij heeft nog een goeie week de tijd. Chris Piguillet en Wilko Smit wachten op elkaar, zo lijkt het. Wie van het tweetal zendt als eerste in en laat zijn kaarten zien.
Missen ze allebei de deadline, dan is Bart Dorresteijn zeker van de volgende ronde. De tweevoudig winnaar van de rovershoed heeft de eerste inzending geplaatst en gaat dan als snelste verliezer naar de volgende ronde.
Nog een weekje, dan glijden de boten van Cambridge en Oxford het water van de river Thames in.
gr, Mario