1. |
Winnaar 5de etappe (kasseien)
|
2. |
Winnaar Alpe d'Huez
|
3. |
Winnaar Groen
|
Winnaar Bollen
|
|
4. |
Winnaar Geel
|
Bonus:
Beste Nederlander Geel
|
Ook al zijn de vaak te lange etappes door velden vol zonnebloemen of langs eeuwenoude kastelen niet altijd even opwindend, de Tour de France blijft de grootste wielerkoers van het jaar. Zelfs belangrijker dan de Olympische Spelen. Wij zijn er ook weer bij met 4 vragen dit keer.
Natuurlijk zijn er door de grote wielerkenners genoeg spannender wedstrijden met uitdagender parcours te noemen, de beste renners strijden in juli om publiciteit met de magische gele trui als absolute hoofdprijs. Maar er is meer glorie ‘Le Tour’ te verdienen dan in alle andere wedstrijden bij elkaar. Een van de 21 etappes winnen kan het leven van een professionele fietser al voorgoed veranderen.
Komend weekeinde verzamelt het kleurrijke peloton zich in Kopenhagen. De hoofdstad van Denemarken zorgt voor een speciaal eerste weekend met een tijdrit over 13 kilometer op vrijdag en twee interessante etappes in het weekend dat volgt. Er worden waaiers verwacht.
Voor ons rovers wellicht niet gelijk interessant. De eerste punten zijn namelijk pas te verdienen op woensdag 6 juli in de etappe van Lille naar Arenberg. We hebben deze rit geselecteerd omdat daar het eerste serieuze vuurwerk mag worden verwacht. Het parcours is gedeeltelijk te vergelijken met de klassieker Parijs-Roubaix. Er worden 11 kasseistroken opgezocht en de renners zullen in totaal 19,4 kilometer over de grove Noord-Franse kinderkoppen stuiteren.
Daarna wordt het wachten tot donderdag 14 juli voor er weer punten voor de Glazen Bol, De Hoed en de Wielerrover zijn te verdienen. De rit naar Alpe d’Huez vraagt om een voorspelling. En goedemorgen, er mag in etappe 12 wat klimwerk worden verwacht. Grote jongens zoals de Col du Galibier en de Col de la Croix de Fer staan onderweg te glimmen voordat er mag worden begonnen aan de 21 bochten naar de top en finish in Alpe d’Huez.
Uiteraard ook dit jaar weer aandacht voor de groene trui, die in Parijs klaar ligt voor de beste in het puntenklassement. De trui voor de sprinters, want in vlakke etappes zijn ook dit jaar meer punten voor dit klassement te verdienen dan in ritten over bergen. Daarom maken de snelle jongens de meeste kans op deze prestigieuze prijs.
Alleen punten in combinatie met goed voorspelde winnaar van de bolletjestrui. De witte trui met de rode bollen is voor de renner die de meeste punten verzamelt te verdienen bovenop op alle bergtoppen. Belangrijk: deze Tour géén dubbele punten op bergen waar ook de finishlijn is getrokken. Vorig jaar won Tadej Pogačar de bergtrui vooral dankzij zijn etappezeges op de Col du Portet en bovenop Luz Ardiden. Twee rake beklimmingen leverden 80 van zijn in totaal 108 bergtruipunten op.
Daar is over nagedacht. Het zat de Tourdirectie kennelijk niet lekker dat Pogačar zonder einige interesse naast de gele trui ook de bergtrui mee naar huis mocht nemen. Het was bijna bij toeval. En het was natuurlijk erg jammer voor onze eigen Wout Poels die juist heel erg zijn best had gedaan om iedere etappe zoveel mogelijk punten te verzamelen.
Wout Poels is er dit jaar niet bij. Er staan opvallend weinig Nederlanders aan de start in Kopenhagen. De Nederlandse formatie Jumbo-Visma heeft alleen Steven Kruijswijk geselecteerd, een laagte record sinds de oprichting in 1983. In totaal slechts 10 Nederlanders en de meest talentvolle klimmers van ons land ontbreken. Zij reden de Giro d’Italia eerder dit jaar.
Daarmee wordt de bonusvraag welke Nederlander het hoogste zal eindigen in het eindklassement niet zo spannend meer. Ook is de kans dat Pogačar voor de derde keer de Tour de France gaat winnen erg groot. Makkelijke punten voor de Hoed-jagers onder ons of rovers die meedoen in de strijd om Wielerrover. Al is de Sloveense veel-winnaar zelf niet zo zeker over een aanstaande drie-op-een-rij!
“Er kan natuurlijk in 3 weken koers van alles misgaan”, stelt de Pogačar. “Iedereen denkt dat het makkelijk is om de Tour de France nog een keer te winnen, maar het wordt juist steeds moeilijker. De verwachtingen zijn hoog, daardoor de druk om te presteren groot en alle ploegen rijden tegen ons. Dat is niet erg, dat motiveert juist, maar nu niet doen of een derde Tour-zege zo 123 geregeld is.” De jongste Tour-winnaar blijft er ogenschijnlijk nuchter onder. Hij wordt op handen gedragen en is in eigen land een half god, maar de immense populariteit doet hem niet veel.
De pragmatische beide-voeten-op-de-grond mentaliteit klopt misschien niet helemaal, maar het past hem het beste. Zo beleeft hij het meeste plezier met zijn eigen junioren fietsploeg. In het ‘Pogi-team’ stopt hij veel tijd. Zijn ogen fonkelen, zijn stem slaat over, als er naar wordt gevraagd. “Die jonge gasten zien fietsen dat is het mooiste dat er is. En we groeien zo snel, het is prachtig. Slovenië gaat in de toekomst een grote rol spelen in het professionele wielrennen!” Let maar op.
Allemaal leuk en aardig, maar wie gaat het Pogačar moeilijk maken. In Denemarken, waar de Tour de France dus aankomend weekeinde zal starten, daar weten ze het wel. Jonas Vingegaard! Oud wielerkampioenen Rolf Sørensen en Michael Rasmussen denken dat het zelfs dit jaar al mogelijk is. Vrijdag is de start. Succes met keuzes maken.
Le Tour, officiële website
Tour de France 2021