1. |
Eerste gele trui
|
2. |
Winnaar Col du Portet (17de etappe)
|
3. |
Winnaar Groen
|
Winnaar Bollen
|
|
4. |
Winnaar Geel
|
Bonus:
Beste Nederlander Geel
|
Het grootste wielerevenement ter wereld is toe aan de 108ste editie. De start is op zaterdag 26 juni in Brest, de finish 3 weken later traditiegetrouw op de Champs-Élysées. Het belooft, met genoeg kanshebbers voor de eindzege, wederom een spannende editie te worden.
De ontknoping vorig jaar was er een om niet snel te vergeten. De Slovenen Primož Roglič en Tadej Pogačar bekampten elkaar in een ongekend spannende laatste tijdrit. De Nederlandse formatie Jumbo-Visma was 3 weken lang heer en meester geweest op de Franse wegen, maar moest de gele trui op de voorlaatste dag afstaan. Dat hadden weinig wielerfanaten voorzien. Pogačar won op 21-jarige leeftijd de Tour de France.
Ook nu worden beide smaakmakers van vorig jaar genoemd als topfavorieten. Pogačar liet onlangs grote vorm zien in de Ronde van Slovenië, Roglič is twee maanden op hoogte stage gegaan en waarschijnlijk gretiger dan ooit. Naast de Sloveense geweldenaars lijkt de Britse formatie Ineos met drie kopmannen naar Brest af te reizen. Geraint Thomas, Richard Carapaz en Tao Geoghegan Hart kunnen een rijke palmares overleggen als het gaat om grote rondes. En dan zien we Richie Porte, onlangs met glans overwinnaar in de Ronde van Zwitserland, nog bijna over het hoofd.
Wie zijn er nog meer te verwachten in de kopgroep? We kunnen wel een handvol outsiders noemen hoor. De Colombianen Rigoberto Urán (Education First) en Miguel Ángel López (Movistar) bijvoorbeeld. Zij hebben vast snode plannen. En wat te denken van de 27-jarige Jack Haig die als kopman van Bahrain is voorgesteld? Kan Jacob Fuglsang (Astana) of misschien Chris Froome (Israel Start-up Nation) oude tijden doen herleven?
Dit jaar vragen we naast de winnaar van de gele trui als bonusvraag ook de beste Nederlander na 3 weken koers. Een leuke vraag, want vier landgenoten gaan wellicht voor een hoge klassering. Wout Poels is toe aan zijn negende Tour-start en wordt als schaduw-kopman genoemd bij de sterke Bahrain formatie. Steven Kruijswijk zal in het spoor van Roglič ook zelf een mooi klassement kunnen rijden en Bauke Mollema doet altijd zijn best voor top10. En wat te denken van Wilco Kelderman? De absolute kopman van Bora-Hansgrohe heeft zelf veel vertrouwen in een goed klassement.
We hebben vier vragen klaar staan. Winnaar groene trui EN bolletjes trui levert wellicht de meeste kans op 20 punten op. Alleen allebei juist voorspeld is namelijk goed voor glorie. De groene trui is meestal voor de beste sprinter die ook redelijk over een heuvel kan. Peter Sagen wist de hoogste eer voor snelle jongens maar liefst 7x te verzilveren. Vorig jaar werd de flamboyante Slowaak gediskwalificeerd en reed Sam Bennett (Deceuninck-Quickstep) het groen naar Parijs.
Sam Bennett is er dit jaar niet bij. Hij moest een krappe week voor de start verrassend plaatsmaken voor Mark Cavendish. De snelle Brit won al 30 etappes (!), alleen Eddy Merckx deed het met 34 zeges beter, maar leek in de herfst van zijn carrière. Hij wilde zo graag blijven koersen dat hij bijna zijn eigen salaris betaalde. En toen begon Cavendish ineens weer te winnen.
“Voor dit salaris ga ik niet de Tour rijden!” riep Cavendish vorige week strijdbaar. Quick Step-ploegbaas Patrick Lafevre heeft kennelijk een centje bijgedaan, want nu moet Bennett zelfs plaatsmaken voor the Cav. We mogen Caleb Ewan (Lotto-Soudal), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Sonny Colbrelli (Bahrain), Tim Merlier (Alpecin-Fenix) en Michael Matthews (Bike Exchange) ook vooraan in de sprints verwachten.
De winnaar van de bolletjestrui, de beste klimmer, gaat voor ons rovers mogelijk het verschil maken. Moeilijker te voorspellen dus een juiste keuze is ongetwijfeld veel punten waard. Meestal zijn de Franse klimmers gemotiveerd om op ieder bergje voor de punten te sprinten. Kies dus maar een Fransman. Of juist niet? Op de laatste berg in een bergetappe liggen dubbele punten te wachten, dus de kopmannen zouden ook wel eens als beste klimmer in Parijs kunnen worden gehuldigd. Julian Alaphilippe won de bolletjestrui in 2018.
Naast de winnaars van de diverse truien staan twee etappes dit jaar voor ons rovers centraal. Wie pakt de eerste gele trui? Etappe 1 gaat over 198 kilometer van Brest naar Landerneau. Een waar Bretoens Puncher-paradijs. Het is een heuvelachtige rit met een venijnige klimmetje (3 km a 5,7%) naar de finish. En er is dit jaar uiteraard ook weer een bergetappe geselecteerd. Op Quatorze Juillet, de Franse feestdag, wordt het peloton over drie Pyreneeën-reuzen gestuurd. De aankomst is op de Col du Portet (2215 meter hoog). Hier gaat een kanjer winnen, dat is wel zeker. Maar wie?
voorbeschouwing op het parcours
officiële website tour de france
De Gouden Tip van Glazen Bol-winnaar en groot volger van het wielerpeloton Helmer Molenaar: luister de podcast De Rode Lantaren. Hier vind je alle geheimen van het peloton dus ook hoe je de punten voor de Glazen Bol en Wielerrover moet oprapen!