1. |
Winnaar
|
Het is ondertussen geen geheim meer dat er binnen de Rovers warme belangstelling is voor de golfsport. Het mag dan geen verrassing zijn dat er ook dit jaar weer twee golfevenementen op de kalender staan. De Masters op Augusta hebben we achter de rug, we gaan ons nu op maken voor The Open op de Royal Troon Golf Club in Schotland.
Spelen in Schotland: het voelt voor de golfsport toch een beetje als thuiskomen. Terug naar traditie en naar hoe het spelletje ooit bedoeld was. Waar Augusta er uitziet als de tuin van een welgesteld bejaardenhuis, schitterend onderhouden en geen grassprietje op de verkeerde plaats, is de Old Course op Royal Troon een compleet ander beest. Spelend op deze ‘links course’ zijn de spelers overgeleverd aan de elementen van het wispelturige weer aan de Schotse westkust en de ruige baanomstandigheden. En toch staan ook hier tradities enigszins onder druk. Zo werd de laatste keer dat The Open hier in 2016 speelde, onder de angst van publieke verontwaardiging, snel besloten vrouwen toe te laten tot de club. De gedachte alleen al doet bij het Roversnest het zweet uitbreken.
Als we de World Golf Ranking als uitgangspunt nemen lijkt er sinds de Masters weinig verandert qua kanshebbers. Maar als je beter inzoomt op de onderliggende resultaten zie je wel enkele interessante feitjes.
De nummer 1 op de ranking is nog steeds de ongenaakbare Scottie Scheffler. Wint links en rechts zijn toernooitjes, maar opvallend is wel dat hij sinds zijn winst op de Masters niet thuis gaf op de twee andere tussenliggende Majors (US PGA Championship en US Open). Tel daar bij op dat zijn vorige deelnamen aan The Open verre van succesvol waren en je kunt je afvragen of hij wel als grote favoriet gezien moet worden. Zijn deelname aan de PGA Championship werd overigens verstoord door een grote rel toen hij gedurende het toernooi werd opgepakt door de politie voor het negeren van een stopteken en het daarbij verwonden van een agent. Al met al liep het met een sisser af, de (zeer) dubieuze aanklacht werd ingetrokken. Hij kon het toernooi vervolgen, maar goed voor de concentratie zal het niet geweest zijn.
Op plaats 2 van de ranking vinden we ook nu weer Rory McIlroy. Groot verschil met de Masters is dat hij nu wel in vorm lijkt te zijn, getuige zijn 2de plaats op de US Open en de winst op Wells Fargo. In 2016 werd hij hier vijfde, de baan lijkt hem dus ook wel te liggen.
Xander Schauffele vinden we terug op de 3de plaats van de ranking. Ook hij laat zien in vorm te zijn, zo won hij de PGA Championship en heeft dus zijn Major voor dit jaar al binnen. Staat niet bekend om zijn goede trackrecord op The Open (1 keer tweede in 2018 maar voor de rest buiten de top 15), maar wie weet, goede vorm doet wonderen in golf.
Voor de man van het moment moeten we toch echt verder kijken dan de top van de ranking. Op plaats 9 vinden we namelijk Bryson DeChambeau. De hardhitter van de tour heeft sinds de Masters een sprong gemaakt vanaf plek 110 door tweede te worden op de PGA Championship en de US Open te winnen. Tweede en eerste worden op de voorgaande Majors, logisch dat je dan voor ons bij de absolute favorieten hoort.
Genoeg toppers in vorm dus, maar bij The Open weet je het nooit.