1. |
Winnaar Tokyo
|
Meeste verliespartijen
|
Wie wint de Hatsu Basho, het grote nieuwjaarstoernooi in Tokio? 42 profesionele sumoworstelaars komen uit in de makuuchi, de hoogste divisie. Ieder rikishi worstelt 15 partijen in 15 dagen, mits niet geblesseerd. De grote krachtsexplosie in de te zware lijven leiden vaak tot blessures. Ook de worstelaar met de meeste verliespartijen wordt gevraagd! Let op: bij een blessure betekent niet worstelen niet winnen, maar ook niet verliezen.
Sumoworstelen werd in het Keizerrijk Japan al in de 15 eeuwen terug beoefend. De worstelpartij vindt plaats in een cirkelvormig deel van een kleibodem en gaat gepaard met vele rituelen. De Japanners beschouwen Sumo als een moderne krijgskunst. Het is een populaire sport die vaak op televisie uitgezonden wordt. Behalve in Japan begint de populariteit van de sport ook toe te nemen in andere landen.
De sumo-traditie is waarschijnlijk ontstaan uit een Koreaanse vechtsport Ssireum genaamd. De sport kent veel rituelen die ook in de Godsdienst Shinto worden gebruikt. Een Koreaanse prins in ballingschap bracht het naar het Japanse rijk. Sumo is onlosmakelijk verbonden met het Japanse keizershuis, de keizer is immers het hoofd van Shinto.
Sommigen interpreteren daarom de korte, explosieve worstelingen tussen de rikishi (worstelaars, letterlijk kracht-mannen) als gevechten tussen twee kami (godheden), en de rivaliteit tussen de verschillende stallen als rivaliteit tussen universele krachten. Rikishi worden als gelukbrengers gezien. Het aanraken van een rikishi zou zorgen voor kracht en voorspoed, en de rikishi worden dan ook binnen en buiten toernooien soms door fans lastiggevallen.
Professioneel sumoworstelen, dat geheel georganiseerd wordt vanuit Japan, is verdeeld in een zestal klassen. De hoogste divisie wordt makuuchi genoemd. Hoewel het gewicht van een sumoworstelaar erg belangrijk is, zijn er geen gewichtsklassen, zoals bij de westerse vechtsporten. Lichte worstelaars maken daardoor bij de profs maar weinig kans in de ring.
De 42 worstelaars in de makuuchi worden onderverdeeld in vijf rangen. Dit zijn, van hoog naar laag: yokozuna (groot kampioen), ozeki (kampioen), sekiwake, komosubi en maegashira. Veruit de meeste makuuchi-worstelaars zijn meagashira. Tijdens de 6 grote toernooien kunnen de rikishi rangen verdienen of juist moeten inleveren. Alleen de hoogste rang, yokozuna, kan nooit verloren gaan. Eens een yokozuna is altijd een yokozuna. Mocht een yokozuna een aantal toernooien op rij ondermaats presteren, dan volgt onherroepelijk het vriendelijk doch dringende verzoek de loopbaan te beëindigen.
Een sport met zeer rijke traditie dus. Japanners zijn er gek op. Hatsu Basho is 1 van de 6 grote toernooien die zich jaarlijks op de tweede zaterdag van september in Tokio afspeelt. De partijen in de makuuchi divisie worden allen live op televisie uitgezonden.
Leuk spelletje! Ik doe ook mee!