1. |
Winnaar
|
Wooden Spoon
|
Rugby. We love it! In september gaan 4 rovers naar Lyon om het WK te voelen. Maar eerst de Six Nations! Iedere februari vast op onze kalender.
Principality Stadium, Cardiff. Coldplay en Harry Styles treden er op in juni, vast en zeker 4x uitverkocht, maar het is vooral de thuisbasis van het nationaal rugbyteam van Wales. Zaterdag 4 februari trappen de Dragons af tegen Ierland. Gelijk een mooie pot rugby. In 2011 waren wij erbij. Het stadion, toen nog Millennium Stadium, was met 75.000 toeschouwers tot de nok gevuld. Zes rovertjes die genoten met volle teugen van een groots gevecht tussen aartsrivalen.
De ovale bal vliegt langs de zijlijn. Wales is in de aanval, gezang op de tribunes, een 9-13 ruststand moet worden goed gemaakt. En dan, de rush, fly half Mike Phillips duwt de bal over de achterlijn. Nummer 9 als we het ons goed herinneren. Try! Volwassen mannen met tranen in de ogen.
Maar is de bal over de zijlijn geweest? Dat is de vraag. We luisteren mee, bij de ingang werden oortjes verkocht, zodat je uitgesproken hersenspinsels van de referee kon volgen. “Sir, can I ask you a question?” Uiterst kalm en zo juist op adem gekomen meldt de Ierse stormram Rory Best zich. Bloemkooloren, wazige blik, groot voorhoofd, 1m80 hoog en minstens net zo breed. Scheidsrechter Jonathan Kaplan is niet onder de indruk: “No you can’t, off you go!” Als Best een staart had gehad.
Even daarvoor had de Zuid-Afrikaan Kaplan de VAR al aan het werk gezet. “Jack, try or no try?” Doodste stilte in het stadion. Iedereen hield zijn adem in. Ieren en Welshmen door elkaar in het stadion. Geen onvertogen woord. Wij zitten met onze blije gezichtjes er tussen. Voor de wedstrijd was het heel gezellig geweest in de straatjes rond het stadion. In het zonnetje op diverse pleintjes werd gezongen en gedanst. We hebben twee politieagenten gezien, te paard, meer was ook niet nodig. Laat staan een Mobiele Eenheid. Het is geen voetbal, het is rugby.
“Try!” En zo wint Wales vlak voor tijd van Ierland. En dan nu, zaterdag 4 februari, treffen de Europese rugby grootmachten elkaar weer in Cardiff. Anders dan toen is Ierland in topvorm. Er wordt gefluisterd in de beste conditie ooit. Sinds 18 juli is Ierland zelfs de trotse aanvoerder van de wereldranglijst. De All Blacks werden voor het eerst in Nieuw-Zeeland geklopt en later volgden overwinningen tijdens de ‘herfstseries’ tegen Zuid-Afrika en Australië. De favoriet voor de Six Nations is dan ook gelijk genoemd.
Of niet? De rivaliteit is groot. Sinds 1883 wordt er al gestreden om de eer, toen nog als Four Nations. Wie wint de Six Nations 2023? En wie de Wooden Spoon (laatste plaats)? Het wordt hoe dan ook genieten. Geen gejammer, geen gemaar, vol de scrum in. Wellicht niet voor de punten, zoveel combinaties zijn er niet, maar voor de pure sport.
Leuk stuk!