Aan de vooravond van het WK cricket blikken wij vooruit met rover Randy van den Broek. Hij speelde ooit een interland tegen Frankrijk. “Daar zit een verhaal achter”, lacht hij. Zeven weken lang het beste cricket in India. Nederland is erbij!
Het is een druilige zondagmorgen als de jeugd van Concordia het opneemt tegen DSVP. Voetbal aan de Brasserkade in Delft. Mattis, zoon van rover Randy, speelt rechtsback en heeft geen moeilijke ochtend. Slechts twee keer moest hij corrigerend ingrijpen met een sliding. Concordia J015-1 wint eenvoudig met 6-2.
Concordia is opgericht in 1885 en een van de oudste verenigingen van Nederland. Zwart shirt, witte broek. De website opent met een foto waarop de kraag van de shirts nog door een veter bij elkaar wordt gehouden. Naast voetbal kun je ook golf of cricket spelen bij de Delftse omnisportvereniging. Randy speelde ooit cricket op het tweede niveau van Nederland. Niet bij Concordia overigens, maar bij het Rotterdamse VOC. “Wist je dat je bij AC Milan ook cricket kunt spelen?”
VOC is keurig. Ook een vereniging met lange geschiedenis (1895), waar zelfs op het voetbalveld nauwelijks wordt gescholden. “Speelden we uit tegen HOV, zongen we treiterend: “VOC, VOC, netjes en beschaafd!”
Tegenwoordig speelt hij nog 10 wedstrijden per jaar. Met vrienden, jong en oud, en altijd voor de lol. “We gaan nog regelmatig naar Zuid-Oost Engeland voor reeks wedstrijden tegen zogenaamde village-teams. Die Engelsen snappen wel hoe het hoort. Sandwiches, een goed pintje en de hele middag spelen. Erg leuk!”
Ooit vertegenwoordigde Randy het Nederlands team. In feite heeft hij dus een interland achter zijn naam. “Frankrijk had de Nederlandse cricketbond gevraagd voor een serie oefenwedstrijden. Nou, daar hadden ze dus helemaal geen zin in. Nederland was veel te goed. Samen met mijn broer en een aantal oud-spelers uit de hoofdklasse zijn wij toen naar Parijs gegaan.”
“De oranje spencers die we kregen om in te spelen, moesten we na afloop weer inleveren.” En werd er nog een beetje gepresteerd in de Franse hoofdstad? Het blijft even stil. “We hebben de flessen Ketel 1 meegenomen als relatiegeschenk allemaal zelf opgedronken.”
Nederland heeft zich geplaatst voor het WK cricket dat op 6 oktober start in India. Zo horen we bij de beste 10 landen ter wereld. “Dat is echt ontzettend knap. Schotland werd in een beslissingswedstrijd verslagen”, weet Randy. Zo vaak heeft Nederland nog niet mee mogen doen.
Randy sprak onlangs met Roland Lefebvre, voormalig aanvoerder en tegenwoordig performance manager van het Nederlands team. “Hij kon mij niet helpen. Nederland kan op een goede dag verrassen, maar dan moet de tegenstander een slechte dag hebben.”
Daar hebben we inderdaad niet veel aan. Het wordt waarschijnlijk een bijrol voor Oranje. “Ja, het zou mooi zijn als er 1 of 2 wedstrijden worden gewonnen”, voorspelt Randy. Op de vraag of hij veel wedstrijden gaat bekijken volgt een resoluut ‘absoluut’. Al is dat nog niet eenvoudig. “Sky Sport zendt alles uit, echt ideaal, maar Sky Sport is dus in Nederland niet te krijgen. Ik ben daarom op zoek naar een kastje van Ahmed Zulfiqar.” Hij lacht. “Een voormalig cricketspeler die beelden van alle wedstrijden aanbiedt. Niet helemaal legaal geloof ik.”
“Cricket kent geen regels maar wetten”, stelt Randy. Zijn ogen glinsteren. “Als speler kun je namelijk geen overtreding maken of een straf krijgen. Je speelt niet vals, je misleidt niet. De circketwet zegt dan: dit hoort niet bij cricket.” Natuurlijk gebeurt er wel eens iets onsportiefs, maar dat wordt gelijk opgelost. Eer is belangrijker dan winnen.
“Ieder team mag bijvoorbeeld 3x de hulp van de videoscheidsrechter aanvragen en krijgt daarvoor 15 seconden bedenktijd. Zelf eerst televisiebeelden bekijken, wat een coach kan doen, is dan uit den boze.” Het hoort niet bij cricket. “Gebeurt iets tegen de cricketwet in wel, dan wordt dat eerder voor de rechtbank opgelost dan dat het in de spelregels wordt opgenomen.”
Een ander voorbeeld is de bal. “De bal is van leer”, legt Randy uit. Hij heeft er zelfs eentje meegenomen. “Tijdens de wedstrijd gebeurt er iets met leer. Het werkt, wordt zacht, gladder of juist ruwer. De staat van de bal is onderdeel van het spel. Nu kun je de bal opwrijven langs de broek of met zweet van het voorhoofd, maar je mag er geen zalfjes of zelfs zand bij gebruiken. Manipuleren mag niet, maar gebeurt soms wel.”
“Door de ene kant van de bal ruwer te maken, kan er bij het gooien een tegendraads effect ontstaan, een niet-natuurlijk effect eigenlijk. Een Pakistaanse speler zette ooit zijn tanden in de bal in een poging de naad wat op te rekken, zodat hij bij het opstuiten een gekke beweging maakt.”
Een stukje geel plakband en een handvol steentjes en aarde zette de cricketwereld in 2008 op zijn kop. Het Australische cricketteam knoeide tijdens de testmatch tegen Zuid-Afrika met de bal en de verontwaardiging was groot. Zelfs de Australische premier Malcolm Turnbull bemoeide zich er destijds mee. Hij was geschokt en diep teleurgesteld: “Onze cricketers zijn rolmodellen. En cricket staat gelijk aan eerlijk spel.”
Valsspelen, dat hoort niet bij een gentleman’s game als cricket. ‘It’s just not cricket’, is niet voor niets een bekend Engels gezegde voor wanneer iets met fatsoen moet worden opgelost.