Rondcirkelen als na een mislukt bombardement

Rondcirkelen als na een mislukt bombardement
 

De ijshockeyfinale vormt het sluitstuk van de Olympische Spelen. Het snelle positiespel, de vele doelpogingen en de boze blik van een in harnas gestoken speler op de strafbank, het is allemaal even prachtig. Welk landen winnen goud, zilver en brons…

De IJshockeyfinale vormt samen met de 50 kilometer marathon langlaufen het sluitstuk bij de Olympische Spelen in Vancouver. Vandaag staat IJshockey centraal, morgen het lopen op de lange latten. IJshockey is een prachtsport. Er zijn ontelbare doelpogingen en boven alles is het een echte mannensport. Net als rugby, een sport voor rovers dus. Twee spelregels bij het IJshockey helpen het spel snel en aantrekkelijke te maken. Offside (buitenspel) en Icing zorgen ervoor dat een ijshockey-team traditioneel maar 2 verdedigers hoeft en 3 aanvallers kan opstellen. Het is buitenspel wanneer een speler van de aanvallende partij eerder dan de puck het aanvalsvak inglijdt. Bal-afwachten heeft dus geen zin. Wanneer de puck vanaf eigen helft in 1 keer over de achterlijn van de tegenstander wordt gespeeld, dan is het Ising en wordt er ook afgefloten. Verder mag bijna alles met de body check tegen de baardig als absoluut hoogtepunt. Geen sport voor huilebalken.

De bakermat van het IJshockey ligt in Montreal. Er zijn schilderijen uit de 18de eeuw waarop mensen in de toenmalige hoofdstad van Nieuw-Frankrijk met een stok achter een bal aan schaatsen. Toen Engeland in 1763 Canada veroverde van de Fransen, combineerden de soldaten het hockey van thuis met de fysieke aspecten van lacrosse, een balsport dat door locale indianen werd gespeeld. Vandaag de dag is lacrosse nog altijd de meest populaire zomersport en IJshockey de nationale wintersport van Canada. Het is daarom geen wonder dat de Canadezen een Olympische titel eisen nu de Spelen in eigen land worden gehouden. Canada is favoriet. De duurbetaalde profs zullen met trots het rode Maple Leaf op hun borst dragen. De meeste tegenstand mag worden verwacht van regerend wereldkampioen Rusland. Ook de Scandinavische warriors uit Zweden en Finland hebben de laatste jaren goede resultaten op het WK neergezet, maar hoe zit het met de Amerikanen? Nu de NHL, de Noord-Amerikaanse profcompetitie, speciaal voor de Spelen wordt stilgelegd, brengt Team USA een goede ploeg op het ijs.

Het snelle positiespel, de vele doelpogingen en de boze blik van een in harnas gestoken speler op de strafbank, het is allemaal even prachtig. Het is een absolute aanrader om op 21 februari Canada-USA live te bekijken. Het gekletter van de sticks, het krassen van de hockeyschaatsen en het nabibberen van het plastic glas boven de baardig na een crash van twee spelers. Heerlijk. En dan de miraculeuze reddingen van de keeper. De goalie draagt een borstpantser om buik, borst en de ruggengraat (!) te beschermen. Verder draagt hij een blocker om de ene arm om schoten van richting te veranderen en in de andere hand een vanghandschoen. Een ‘vangbal’ is onvoorstelbaar, de puck is vaak bij vertraagde beelden niet eens te zien. Wanneer de goalie de puck in zijn handschoen houdt als een gevangen vogeltje, dan ligt het spel stil. De overige spelers cirkelen rond als vliegtuigen na een mislukt bombardement. De bommen zijn op, de tegenstander niet uitgeschakeld. De scheidsrechter hervat het spel met een face-off, er kan weer geschoten worden. Alle keepers zijn helden.

Gepubliceerd op 11/02/2010
Aangepast op 11/02/2010
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
12 februari 2010 om 16:38:40
Bedankt Marc voor je steun. Wij keepers begrijpen elkaar. Wilko, wat vind jij ervan?

Wist je trouwens dat de ijshockey-keepers sinds 1989 een keelbeschermer dragen?

De hals van Clint Malarchuk, goalie van de Buffalo Sabres, werd in dat jaar tijdens een competitiewedstrijd tegen de Saint Louis Blues opengesneden door de schaats van Steve Tuttle. Een deel van de halsslagader werd daarbij geraakt. Het doelgebied vulde zich met bloed.

Terwijl Clint door de knietjes zakte, zijn masker afdeed en zijn slagader dichtdrukte, zetten zijn teamgenoten een klopjacht in op de dader. Je kent dat wel bij ijshockey: "je blijft van onze keeper af, ja!"

Dat mis ik wel bij voetbal. Dat zou ik ook wel willen als iemand per ongeluk tegen mijn handen trapt als ik de bal al vast heb. Rollebollen in de hoek van de zaal, kost wat kost bescherming...
Mark van Lambaart
11 februari 2010 om 20:26:55
Heerlijk stuk weer Rob.
IJshockey wordt de mooiste sport de komende weken.
En inderdaad keepers zijn helden (en soms een beetje gek).