De jaarlijks terugkerende vraag: GP Monaco of Indy500? Het is al weer 2 weken geleden, maar het autosportweekend van de Glazen Bol kende twee gezichten. Een korte terugblik…
Het is bijna twee weken geleden. GP Monaco of Indy500? Wij weten het nu zeker. Het autosportweekend van de 1000rovers en de Glazen Bol kende twee gezichten. Slaapverwekkend en saai in Monaco, spanning en sensatie in Indianopolis. Waar dankt de formule 1 haar immense populariteit toch aan? Iets moois dat zo voorspelbaar is, zal toch eens gaan vervelen? Wat is dat toch? Miljoenen mensen over de hele wereld volgen met groot enthousiasme de Formule 1. En de GP Monaco in het bijzonder, een plaatsje op de hoofdtribune is onbetaalbaar en de kaarten zijn snel uitverkocht.
En dat terwijl de winnaar niet moeilijk is te voorspellen. De duurste auto wint, zo simpel is het. Dit seizoen is dat de Mercedes van het AMG Petronas team. De bestuurder is van secundair belang. Natuurlijk blijft het bijzonder: de hoog gillende motoren die door de straten van Monaco brullen. Zeker als de wagens de tunnel in vliegen, het gele licht de racemonsters laat knipperen en het gejank van de motoren een extra accent krijgt.
Natuurlijk zouden wij rovers wat graag een wandeling door de pitstraat maken waar de mooiste vrouwen met goedgevormde sponsorkledij ronde billen gebruiken om reclame te maken. En even verderop glimmen de schepen prachtig in de haven van het Prinsdom. Wij zouden er ook wel eentje willen, zo een scheepje: Roverpoker 2015 op het luxe jacht ‘De Glazen Bol’. Voor hapjes wordt gezorgd. Maar jongens, de race is saai. Oersaai en zo voorspelbaar. Lewis Hamilton of Nico Rosbert zal vertrekken vanaf pole-position en zonder slag of stoot een kleine twee uur later als winnaar worden afgevlagd. Het driftig zwaaien van vlaggen tijdens de ereronde is wel het meest spannend van de race in Monaco.
En zo geschiedde. Nico Rosberg had in de kwalificatie de snelste tijd gereden, hij was een paar honderdsten van een seconde sneller geweest dan zijn kopman Lewis Hamilton. Dat was de enige verrassing van het weekend. Red Bull Racing mocht de derde en vierde plaats verdelen. De jonge Nico Ricciardo haalde het, dit jaar al een paar keer als derde op het podium, Sebastien Vettel viel uit. RTL7, toch de zender voor echte mannen, deed dit jaar niet eens live verslag vanuit Monaco. Ook op Sporza van onze zuiderburen geen rechtstreekse beelden van raceauto’s. Op de Belgische zender werd tennis vanuit Roland Garros en wielrennen vanuit de Giro verslagen. Begrijpelijke keuzes. Het Duitse RTL dan? Ja, daar brabbelden twee Duitse sportverslaggevers twee uur lang 78-rondjes-rijden-vanaf-de-start-in-dezelfde-volgorde aan elkaar. Rosberg won dus, voor Hamilton op de tweede plaats en Ricciardo op plek 3 werden nog mooie bonuspunten uitgekeerd.
Hoe anders was het in Amerika! Daar was een paar uur later de spanning juist te snijden. “Puntje van de stoel”, whatsappte rover Pieter den Hartogh. “Bizar!” schreef Sven Meijerink. “Wat een poppenkast” liet Hugo Brants optekenen. Op het circuit van Inianapolis Motor Speedway veranderde de koppositie even snel als een mistral van windrichting. Een lange sliert gleed met een snelheid van ruim 360 km/uur als een Chinese draak over het ovaal. Chevrolet vs Honda, meer smaken zijn er niet, en ze rijden allemaal even hard. Dat maakt het spannend. Tactiek is belangrijk: houd de juiste lijn, snijd de bochten goed aan, zoek de slipstream van je tegenstander, bespaar brandstof, kies het juiste moment voor een van de 7 of 8 te maken pitstops en raak vooral niet de muur. En je hebt een beetje geluk nodig om de Indy500 te winnen. Vooral dat maakt het lastig een voorspelling te doen en daarom interessant voor het roversvolk.
Bij een crash tijdens de Indy500 valt de gele vlag en wordt de race voor een paar ronden geneutraliseerd. Altijd en hoe dan ook! Het hele veld schuift dan achter de safetycar weer in elkaar. Het verschil tussen de koploper en de nummer 32 in de rij is dan niet meer dan 10 seconden. 8 ronden voor het einde ging wagen van Townsend Bell de muur in. Opnieuw neutralisatie, alles nog mogelijk. In de laatste 5 ronden ging Helio Castroneves het gevecht aan met Ryan Hunter-Reay. Mario Andretti als derde op het vinkentouw. In zijn slipstream de Colombiaan Carlos Munoz en de rest van het veld. Castroneves pakte de kop, Hunter-Reay pakte de leiding weer terug. Dit spektakel herhaalde zich een paar keer. Uiteindelijk won de Amerikaan, Castroneves werd tweede. We konden weer rustig ademhalen. GP Monaco of Indy500? De 1000rovers en de Glazen Bol weet het nu wel. Indy500 for ever!
Ryan Hunter-Reay wint de Indy500: . Kijk in ieder geval vanaf minuut 7. Even serieus nu: daar moeten we een keer naar toe toch?