Verloren bekerfinale na zestig jaar nog steeds pijnlijk voor Eagles: ‘Hadden moeten winnen’

Verloren bekerfinale na zestig jaar nog steeds pijnlijk voor Eagles: ‘Hadden moeten winnen’
 

Voor Go Ahead Eagles is het vandaag een historische dag: na zestig jaar staat de club uit Deventer weer in de finale van de KNVB-beker. Voor toenmalig keeper Nico van Zoghel (nu 81 jaar) en aanvaller Wietse Veenstra (79) is terugdenken aan de finale van 1965 nog altijd pijnlijk. “Wij hadden die wedstrijd moeten winnen.”

In aanloop naar de wedstrijd tegen AZ blikken de oud-spelers in de Adelaarshorst samen terug op de enige bekerfinale die de Eagles ooit speelden. Een goed spelend Go Ahead, zonder het woord Eagles erachter nog, wist net niet te winnen van Feyenoord (0-1). “Zestig jaar later is de teleurstelling van het verlies er nog steeds”, zeggen ze allebei.

Toen de finale werd gespeeld waren Veenstra en Van Zoghel allebei nog niet lang actief bij het eerste van Go Ahead. Van Zoghel speelde eerst bij DOS en werd tijdens zijn militaire dienst door toenmalig bestuurder Wim Beltman overgehaald om in de zomer van 1964 naar Deventer te komen. Veenstra doorliep alle jeugdelftallen en maakte in 1964 zijn debuut. Als 19-jarige jongen was Veenstra vooral blij dat hij mee mocht naar de finale. “Ik was de jongste van de ploeg. Het was een eer om een bekerfinale te spelen voor Go Ahead.”

Van Zoghel realiseerde zich vooral hoe bijzonder het was om deze wedstrijd te spelen voor deze club. “Sommige clubs staan wel vaker in finales, maar voor Go Ahead is dat uniek.” “Een beker blijft altijd een beker”, vertelt Veenstra over de kansen van Go Ahead destijds. “Feyenoord had een heel goed elftal, maar je kan altijd verrassen. Met dat gevoel gingen we naar de Kuip.” “We hadden goede voetballers en een paar echte beukers”, aldus Veenstra. “Met de staf van trainer Frantisek Fadrhonc erbij waren we echt een goed team.”

Go Ahead maakt het Feyenoord moeilijk

In de wedstrijd maakte Go Ahead het Feyenoord lastig, mede dankzij een sterk optreden van doelman Van Zoghel. “Die lange kon aardig keepen”, lacht Veenstra. “Hij heeft ons een paar keer goed gered.” “Ik speelde wel een goede wedstrijd, ja”, vertelt Van Zoghel zelf. “Dat maakt het extra zuur dat je die finale verliest. Je wil in een wedstrijd waarin je uitblinkt – dan gebruik ik even de woorden van anderen – juist een goed resultaat halen.” In de slotfase kreeg Veenstra een kans om Go Ahead op een 1-0 voorsprong te zetten. “Het was een flutschot”, herinnert hij zich. “Niet meer dan een rollertje op de keeper.”

Zure nasmaak

Een paar minuten later begon Feyenoord een aanval via de rechterkant, waarna Frans Bouwmeester op aangeven van Gerard Bergholtz de winnende 0-1 maakte. Teleurgesteld en boos dropen de spelers van Go Ahead af. “Wij vonden dat die goal niet had mogen tellen, omdat de bal over de achterlijn was geweest”, zegt Van Zoghel. Hij heeft een zure nasmaak overgehouden aan de goal. “Je verliest door een beslissing die niet bij het spelletje hoort.” Veenstra herkent dit: “De scheids en grensrechter, die toen nog niet met de bal mee liep, konden het waarschijnlijk niet goed zien. Daardoor greep niemand in. “Wij zijn meteen richting de kleedkamer gegaan”, vertelt Van Zoghel. “Daar hebben we onze medaille uitgereikt gekregen van toenmalig Minister van Cultuur Maarten Vrolijk.” Een medaille die hij, ondanks het verlies, altijd heeft bewaard.

Teleurstelling blijft

De teleurstelling van toen is zestig jaar later nog steeds voelbaar bij beide heren. “Het doet altijd pijn om een finale te verliezen”, aldus Veenstra. Van Zoghel herkent dat gevoel: “De teleurstelling is mijn hele leven gebleven. Dat gaat nooit meer weg.” Toch houdt Van Zoghel ook positieve gevoelens over aan de wedstrijd: “Uiteindelijk heb ik ook wel genoten van het feit dat ik een bekerfinale heb gespeeld. Het blijft een hoogtepunt van mijn carrière.” Nu Go Ahead Eagles weer een bekerfinale heeft bereikt, krijgen Veenstra en Van Zoghel na zestig jaar eindelijk opvolging. “De generatie van nu moet ook weer iets hebben waar zij jaren over kunnen praten”, aldus Van Zoghel. Veenstra sluit zich daarbij aan: “Er is een nieuwe generatie die iets unieks heeft bereikt. Daardoor zijn wij uit de boeken en zo hoort het ook te gaan.”

Vanmiddag gaat het voor ons Rovers om de vraag voor een plek in de kwartfinale: mag AZ of Go Ahoud Eagles de Dennenappel omhoog houden?

 

The Boat Race: onze KO-klassieker

The Boat Race kent haar oorsprong in 1829. Cambridge-student Charles Merivale daagde zijn Oxford-vriend Charles Wordsworth uit voor een rivierrace met bemanningen van acht studiegenoten. De race zou plaatsvinden in Henley-on-Thames en werd destijds gemakkelijk gewonnen door Oxford. Het duurde vervolgens nog 27 jaar voordat de Boat Race een jaarlijks terugkerende wedstrijd zou worden en definitief werd verankerd in de Britse tradities.

Hoewel de Cambridge-mannen bij de première niet voortvarend van start gingen, had Oxford in de jaren erna weinig in de melk te brokkelen. Oxford keek in 2022 nog tegen een achterstand van vijf overwinningen aan: 80 om 84, maar wist vorig jaar eindelijk de eindzege weer in de wacht te slepen. De snelste finishtijd werd in 1998 met 16 minuten en 19 seconden genoteerd door het Cambridge herenteam en in 1860 registreerde dezelfde universiteit de langzaamste tijd tot nu toe door met 26 minuten en vijf seconden over de finish te komen.

Feitelijk werden de langzaamste tijden in 1912 genoteerd, omdat geen van beide boten de finish haalden. Als gevolg van slechte weersomstandigheden verdwenen de rivalen in de golven en werd de wedstrijd gestaakt. Ook in 1978 maakte de boot van Cambridge met de finish al in zicht water en zonk. Het reeds geklopte Oxford ging toen alsnog met de titel aan de haal.

De afgelopen vier jaar wist Cambridge drie maal met de eindzege aan de haal te gaan, zo ook in 2023 en 2024. Welk roeiteam weet in 2025 de zege bij de heren over de streep te varen? Oxford of opnieuw Cambridge? Hieronder een impressie van 2024.

 

Ding dong de tijd tikt door!

Max Verstappen mag eindelijk op vakantie. Wat een abc’tje leek, werd uiteindelijk een slijtageslag. Hij heeft het geflikt: 437 punten en daarmee zijn vierde wereldtitel. 64 rovers gaan de koker in voor de RoversKO 2024/2025!

Het WK schaken beleeft de komende dagen een ontknoping. De spanning stijgt in het schaakduel om de wereldtitel in Singapore, de beslissing is nabij. Nadat de 18-jarige Indiase uitdager Dommaraju Gukesh zondag de Chinese wereldkampioen Ding Liren (32) een harde tik in de elfde partij had gegeven, vocht Ding zich maandag in partij twaalf knap terug in de wedstrijd.

Het lijkt ons een mooie volgende stap op de lange weg naar de finale van onze RoversKO. Van 64 naar 32, van 32 naar 16, van 16 naar 8, van 8 naar 4, halve finale en dan tenslotte, ergens in september, de grote finale. De vraag hoeveel wk-punten Max Verstappen dit seizoen zou verzamelen fungeerde als scherprechter om tot 64 rovertjes te komen. Geen enkele rover voorspelde het aantal van 437 exact juist, maar dat is ook niet nodig. 61 rovers plaatsten zich direct (van 437-18 tot 437+18), nog drie van zes rovers (-19 of +19 punten) werden toegelaten op basis van datum en tijd van inzenden.

 

Bart Kraaijeveld (9/9 14:46:35), Dave van Haaren (9/9 14:58:11), Kees Gijssen (9/9 15:05:34) hebben uiteindelijk the cut gehaald, voor Marc den Hoed (9/9 19:48:09), Ernst van Eijk (10/9 17:50:00) en Rob de Queljoe (11/9 10:09:35) is geen plaats bij de laatste 64. De finalisten van vorig jaar hebben zich wel geplaatst.

De volgende horde naar onze grote finale wordt dus het WK schaken. In de best-of-14-serie staat het 6-6. Met nog twee partijen op het programma – woensdag en donderdag – hebben beide spelers nog 1,5 punt nodig. Eindigen de komende twee partijen in remise, dan volgt een dag later een tiebreak.

 

Het prestigieuze duel om de WK-titel, waar 2,5 miljoen dollar prijzengeld op het spel staat, begon op 25 november met een zege voor Ding. Dat hadden weinigen verwacht, want de wereldkampioen kende een zeer moeizaam jaar met mentale strubbelingen en een flinke daling op de wereldranglijst.

Gukesh beleefde de afgelopen anderhalf jaar, als een van de grootste talenten van een jonge generatie Indiase topschakers, juist zijn doorbraak. Winst van de tweekamp zou van de Indiër de jongste wereldkampioen ooit maken. Als Indiase volksheld gaf hij de hordes fans in India hoop toen hij in de derde partij de stand alweer gelijk trok met een zege, nadat Ding in tijdnood was geraakt.

 

In de zeven remises die volgden, kwam telkens een herkenbaar spelpatroon terug. Gukesh was uitstekend voorbereid met zijn openingen en drukte Ding daarmee in vrijwel elke partij in tijdnood, waarna de Chinees zich steeds weer uit de problemen moest wurmen.

 

Ook zondag, toen Gukesh won en een 6-5 voorsprong nam, speelde de klok een prominente rol. Ding maakte onder druk twee blunders en gaf zich over.

 

Maandag moest Ding volledig voor de winst spelen, iets wat hem in eerdere partijen werd verweten na te laten. Het werkte. Vroeg in het middenspel kreeg de wereldkampioen een licht voordeel en Gukesh kwam er niet van terug.

 

De vraag is simpel: wie wordt wereldkampioen schaken? Behoudt Ding zijn titel of wordt Gukush de jongste wereldkampioen ooit?

 

 

Max Verstappen worstelt

De Knock-out, hoe werkt het ook alweer? De KO staat helemaal los van de reguliere competitie. Vergelijkbaar met bekervoetbal werken we toe naar een beslissende finale. Rovers worden aan elkaar gekoppeld door loting. Wanneer een vraag wordt opengesteld voor inzenden krijgt de rover die als eerste reageert ook de eerste keuze.

Vragen als de Boat Race tussen Oxford en Cambridge, de Ryder Cup tussen Europa en Amerika of Davis Cup-finale lenen zich uitstekend voor de RoversKO. Iedere finale kan. Zo lang er maar twee mogelijkheden zijn: winst of verlies. Om tot 64 rovers te komen wordt eerst een kwalificatievraag gesteld. Er is dit seizoen gekozen voor Max Verstappen als scherprechter.

 

Robin Zuiker is titelverdediger. Hij won vorig jaar de finale van Robbert van der Griendt. Ronald Man in ’t Veld (2023), Jelle Meens (2021), Martin Delsman (2019), Ralph Bouwman (2012) en Rein van Leeuwen (2009) staan ook op onze KO-erelijst.

 

Verstappen worstelt. Zijn auto is op de limiet onbetrouwbaar en Max maakt ruzie met iedereen. Het gaat niet meer zoals de afgelopen drie jaar, winnen is al een paar maanden allesbehalve vanzelfsprekend. Voor de neutrale F1-supporter is de crisis bij Red Bull een geschenk uit de hemel. Het is in tijden niet zo spannend geweest!

“Max is woedend”, wist teambaas Horner te vertellen na de GP van Hongarije. Verstappen werd daar vijfde. “Sommige mensen bij Red Bull lijken niet in te zien hoe slecht het allemaal is”, foeterde Verstappen. Dat was op 23 juni van dit jaar. “Ook worden er keer op keer tijdens de race verkeerde beslissingen genomen. Misschien moet ik zelf een auto bouwen, dan kan ik zelf de strategie bepalen.”

 

De klad zit er bij Red Bull dus flink in. En het lek lijkt nog lang niet boven. Ferrari en McLaren zijn momenteel sneller. De laatste GP werd Verstappen op het circuit van Monza zelfs zesde! Een zesde plaats op Monza, laat dat even op je inwerken. Wie had deze enorme dip kunnen bedenken aan het begin van dit seizoen.

 

Onze benaderingsvraag is daarom interessant: met hoeveel punten sluit Max Verstappen het WK 2024 af? De regerend wereldkampioen heeft dit seizoen 303 punten bij elkaar gereden. Hij won zeven keer, 10x stond Verstappen op het podium. Norris (2x winst en 241 punten) volgt nog altijd op respectabele afstand, maar de voorsprong slinkt als sneeuw voor de zon, als spinazie in een wokpan.

Welke puntentelling hanteert de Formule 1? De winnaar van een race verdient 25 punten, een tweede plaats is goed voor 18 punten, de nummer drie krijgt 15 punten. Een vierde plaats is 12 punten waard, vijfde nog 10 punten en dan loopt het af naar 1 punt voor nummer tien. De snelste ronde levert een extra punt op. Er zijn mitsen en maren wanneer een race vroegtijdig wordt afgevlagd, check zelf hoe het exact zit.

 

Er worden nog acht Grand Prix verreden en er staan dit seizoen nog drie sprintraces te wachten. Een sprintrace winnen levert 8 punten op. Hoeveel punten heeft Max Verstappen na race nummer 24 in Abu Dhabi? Dat is de vraag. Dat zijn er minimaal 303 punten, mocht er geen race meer bij de eerste 10 worden gefinisht en maximaal 527 punten als hij alles pakt (en wij goed hebben gerekend).

De 64 rovers die het puntenaantal het dichtste hebben benaderd, die rovers plaatsen zich voor de RoversKO. Bij een gelijke stand rond de kritische 64ste plaats brengt de inzenddatum + tijd van de betreffende rovers beslissing. De snelste(n) is/zijn dan door! Deadline is 13 september aanstaande!

WK stand

Puntentelling F1

F1-schedule

 
 

De Vragen

Voorrondes
1.
Verstappen punten WK?
437
Uitgeschakelde Rovers  (82)
Alexander Claessens
Almer Waardenburg
Angelo Vedder 463
Bart van der Heijden 399
Bastiaan Boschker 408
Cas Laureijsen 468
Eddy Appeldoorn 414
Eric Koppenol
Eric Visser 190
Erik Pijl 403
Ernst van Eijk 456
Gerard van den Baard 459
Gert-Jan Fernhout
Giel Jonkers 389
Hans Von Burg
Hein Tool 400
Henry van Wijk 411
Jacco Maat
Jacob van Schaik
Jan Brehm
Jan Kueter 409
Jan Wegman 399
Jelle Meens 415
Jeroen Lenting 457
Jeroen Dijkema 395
Jimme Biesmeijer
Jochem van Dijke 415
Joey den Hoed 403
Johan Jansen 395
Jordy Slijp 411
Joris Haak 399
Joris Laureijsen 466
Jorn van der Bie 18
Jurgen Bakker 357
Jurjen Engelsman
Karsten van der Kraaij
Kee-Seng Tan
Kees Boshuijer 414
Kenny Fiegel
Leon Lindenhoff 410
Leon Weltings 415
Leonard Quist 400
Lucas Versantvoort 415
Marc den Hoed 418
Marco Willemsen 415
Marco Sodderland
Mark Bruijnen
Martin Klijn 467
Michiel Oosterhoff 101
Nik Koene 459
Olaf van der Kraaij 407
Patrick Hack 330
Paul Steijger 466
Paul Sondermeijer 467
Peter van Rossem 476
Ralph Bouwman
Randy van den Broek 351
René Kool 415
Rob de Queljoe 418
Robbie van den Bos
Robert Rinkema 222
Robin Vollebregt 409
Robin Vissers 375
Robin Molenaar 472
Rody Horeman 461
Roland Rijsdijk
Rombout Wesseling 399
Ron Karremans 140
Ronald Man in t Veld 383
Ruben Schoon
Sebastiaan Harmsen 485
Sinclair Bischop 394
Sjaak van der Linde
Stijn Gijtenbeek
Theo Jelijt 412
Tim Dunlop 465
Tim Kromhout van der Meer 463
Ton Cabaret 410
Vincent Wiersema 400
Wilko Smit 415
Will Wijnands 411
Wouter van Dam
Finales
1.
Wereldkampioen schaken?
Gukesh
Uitgeschakelde Rovers in deze 1/32-finales
Antony Groen Ding
Badr Nouhaili Ding
Bart Govers Ding
Bart Kraaijeveld Ding
Cahit In Ding
Christian Ecker Ding
Claudio van der Klift Ding
Ed van Bruggen Ding
Erwin Moerbeek Ding
Hans van der Heijden Ding
Helmer Molenaar Ding
Ilja Flem Ding
Ivo Kloet Ding
Joost van Eijk Ding
Jörn te Kloeze Ding
Jorrit Dijkstra Ding
Juliano Alberici Ding
Kee-Hoei Tan Ding
Leen Veldhuijzen van Zanten Ding
Marc Hoogstrate Ding
Mark Berbée Ding
Martin Delsman Ding
Martin Monster Ding
Nico de Groot Ding
Pascal Walgien Ding
Rob Langermans Ding
Robbert van de Griendt Ding
Sven Brandt Ding
Sven Meijerink Ding
Toby Hobbelman Ding
Willem Jan Suithoff Ding
Yuri Bouwman Ding
2.
Winaar The Boat Race
Cambridge
Uitgeschakelde Rovers in deze zestiende finales
André Treffers Oxford
Antoine Schoutens Oxford
Bart van Pruissen Oxford
Brian Heijkoop Oxford
Daan van der Heijden Oxford
Eddy Moolenschot Oxford
Henry Blijleven Oxford
Herman Slootweg Oxford
Jorn van Adrichem Oxford
Juroen Koene Oxford
Rein van Leeuwen Oxford
Rob Lenting Oxford
Ronald Laureijsen Oxford
Sam Christ Oxford
Stephan Schilder Oxford
Wim van der Male Oxford
3.
Winnaar bekerfinale
Loting voor deze achtste finales
Ruud Schot Joey Niemantsverdriet
Jeffry Stoutjesdijk Michael Mastenbroek
Chris van Eijk Mario Mansveld
Bart Dorresteijn Gommert Leune
Kees Gijssen Marijn Nijssen
Gino d' Onorio Jurrian Berkhout
Pieter den Hartogh Robbin Zuiker
Koen Scheurwater Dave van Haaren

Joey Niemantsverdriet AZ
Robbin Zuiker Go Ahead Eagles
Michael Mastenbroek Go Ahead Eagles
Gino d' Onorio AZ
Mario Mansveld Go Ahead Eagles
Koen Scheurwater AZ
Marijn Nijssen AZ
Bart Dorresteijn AZ
Chris van Eijk AZ
Dave van Haaren Go Ahead Eagles
Gommert Leune Go Ahead Eagles
Jeffry Stoutjesdijk AZ
Jurrian Berkhout Go Ahead Eagles
Kees Gijssen Go Ahead Eagles
Pieter den Hartogh AZ
Ruud Schot Go Ahead Eagles
 
 
Gepubliceerd op 09/09/2024
Aangepast op 21/04/2025
Auteur: Roversnest