Het groene jasje

Het groene jasje
 

Het groene jasje hangt klaar. De beste 91 golfers reizen komende week naar Augusta voor de 76ste Masters. Wie mag hem aantrekken? En dit jaar een extra vraag: wie slaat hole16-in-one op zondag?

Het groene jasje hangt klaar. In het clubhuis van de Masters worden de laatste voorbereiding getroffen voor de 75ste Masters. Een van de 4 grootste golftoer-nooien ter wereld krijgt al jaren aandacht van de Glazen Bol. Met recht, want de Masters heeft iets extra’s. Iets speciaals. Met als hoogtepunt wanneer de winnaar het groene jasje krijgt aangereikt door de uittredend kampioen. Tiger Woods is weer terug. De Amerikaan heeft na een moeilijke periode kennelijk het lek weer boven en voert de wereldranglijst al weer maanden aan. Maar golf is een vreemde sport en de Masters heeft iets magisch. Er zijn veel, heel veel outsiders, en dat maakt golf tot een uitstekende roverssport. Dit jaar een extra vraag. Naast de winnaar is de golfer die op zondag een hole-in-one weet te slaan op de legendarisch hole 16 punten waard.

Een hole-in-one is een sensatie, een bijzonder moment voor iedere golfer, dat in de roemruchte 75 jarige geschiedenis pas 21 keer is gelukt. Maar hole16 is bijzonder. Het is de enige hole die al jaren exact hetzelfde is en waar de topgolfers exact weten hoe het balletje te raken. De laatste 8 jaar was het 7 keer raak daar. Het geloof is de hole-in-one begon in 2004 toen Padraig Harrington en Kirk Triplett het publiek deed roezemoezen en luid applaudisseren. Het balletje vliegt en vliegt en vliegt, kaatst 3 of 4 keer op het kort gemaaide gras en rolt langzaam naar het holletje. Met een plastic plof krijgt de adrenaline de vrije loop. Natuurlijk is de kans groot dat het dit jaar niet lukt, maar voor de gokkers onder ons een kans op 20 punten.

Het groene jasje, een traditie, een fenomeen. Oud-winnaars zijn levenslang welkom op de Green in Augusta. Ieder jaar een gezellige reünie. En kans op 20 punten! Tim van Dijk deed al het al eens met Bubba Watson. De maximale bonus binnenhengelen. Wie volgt? Deadline is volgende week woensdag.

Gepubliceerd op 05/04/2013
Aangepast op 05/04/2013
Auteur: Roversnest
 
 
Rob Lenting
30 april 2013 om 09:07:14
Telegraaf.nl, ma 15 april, 7:02 uur

AUGUSTA - De Australische golfer Adam Scott heeft de Masters in Augusta op zijn naam geschreven. Op de tweede hole van de play-off versloeg Scott de Argentijn Angel Cabrera.

Beide golfers eindigden op 279 punten, 9 onder par. Door zijn zege is Scott de eerste Australiër met een mastertitel.

De Amerikaan Tiger Woods, op voorhand de favoriet voor de zege en de nummer 1 van de wereld, had vier slagen meer nodig en werd vierde. De Australiër Jason Day werd op twee slagen derde.

De zege leverde Scott naast 1,1 miljoen euro de -Green Jacket- op, dat hem werd aangereikt door de uittredende kampioen Bubba Watson.

In de strijd om de Glazen Bol vierde Michiel van Stapele triomf. Hij had als enige Adam Scott ingevuld en verdiende daarmee de door allen felbegeerde 20 punten! Van Stapele was zelfs even leider, maar doordat Michiel Oosterhoff geen hole16-in-one goed had voorspeld, raakte hij de koppositie direct weer kwijt.
Michiel van Stapele
15 april 2013 om 17:43:04
Bovenaan is Michiel is DE naam.
Toch meer verstand van golf dan van hardlopen... ;-)
Rob Lenting
14 april 2013 om 09:14:09
Controverse rond Woods

Tiger Woods was het verhaal van de dag, niet vanwege zijn ronde van 70 (-2) of welke slag dan ook, maar omdat hij bijna was gediskwalificeerd. Diverse golfers en commentatoren vonden dat hij uit de wedstrijd had moeten stappen.

De controverse is -Drop Gate- gaan heten. Woods kreeg zaterdagochtend voor hij zijn ronde begon twee strafslagen opgelegd door de jury. Dat had allemaal te maken met zijn spel op hole 15 een dag eerder. Toen belandde na zijn derde slag de bal in het water. Een van de mogelijkheden is dan dat de speler een strafslag noteert en een nieuwe bal dropt -zo dicht bij als mogelijk- bij de plek waar hij de oorspronkelijke bal had geslagen, en vanaf daar verder speelt.

Ogenschijnlijk speelde Woods volgens de regels. Hij sloeg de bal op de green, bijna naast de vlag. Hij noteerde een strafslag voor de drop. Alles veranderde toen hij op de persconferentie naderhand zei dat hij de bal bewust iets verder naar achter had gedropt. Hij dacht dat dat volgens de regels was. Het Competition Committee, dat aanvankelijk de fout niet had gezien, oordeelde de volgende ochtend anders. Alsnog kreeg Woods twee strafslagen, waardoor hij plotseling vijf slagen achterstand had op leider Day, in plaats van drie.
Rob Lenting
14 april 2013 om 09:13:01
vervolg

Het comité had Woods ook kunnen diskwalificeren. Die straf wordt doorgaans toegekend als de speler een foutief ingevulde scorekaart inlevert; voor een verkeerde baldrop had Woods twee strafslagen moeten noteren. De functionarissen zagen van de zwaarste straf af omdat ze al tijdens de tweede ronde direct de beelden hadden bekeken en meenden dat Woods volgens de regels had gehandeld. De jury was gewaarschuwd door een oplettende tv-kijker.

Integriteit
Een aantal collega-golfers riep Woods op zich terug te trekken uit het toernooi. Drievoudig Masterskampioen Nick Faldo vindt dat Woods wist dat hij had moeten weten dat een dergelijk voordeel niet is toegestaan in het spel en dat hij de eer aan zichzelf moet houden, zo zei hij tegen BBC Radio. -We moeten de integriteit van het spel hoog houden.- De BBC-commentator oordeelde dat de organisatie Woods, een wereldster, hoe dan ook in het toernooi wilde houden. -Maar dit is een enorme controverse die zal blijven hangen.- Vooral als Woods alsnog zou winnen.
Rob Lenting
14 april 2013 om 09:10:49
VK.nl, 14-04-2013, 01:19 uur

Het aantal golfers dat nog aanspraak maakt op de Masterstitel in Augusta blijft groot. De finaledag begint met twee co-leiders: de Amerikaan Brandt Snedeker en de Argentijn Angel Cabrera. De twee staan op 7 slagen onder par. De Australiër Jason Day, die de derde ronde begon als leider in het klassement, bleef overeind en staat nu vierde. Elf golfers staan op vijf slagen of minder van de leiders.

Snedeker en Cabrera, de 43-jarige winnaar van 2009, hadden beiden een ronde van 69, drie onder par. Ook de Australiër Adam Scott kroop omhoog in het klassement met een rond van 69. Hij staat nu derde, net boven zijn landgenoten Day en Marc Leishman. Er staan daarmee drie Australiërs in de topvijf. Nog nooit heeft een golfer van Down Under de Masters in Georgia gewonnen.

De Argentijn is door geen enkele rover gekozen. Snedeker wel! Koploper Michiel Oosterhoff en Walter Tempelman zijn in de race voor 10 punten. Adam Scott en Jason Day zijn 20 punten waard. Nog 8 rovers maken kans op meer dan 10 punten. Tiger Woods staat 7de en maakt ook nog kans op zijn vijfde titel op de Masters.