Rover Gino d’Onorio is verliefd. Tot over zijn oren. Op de oude dame. Twee weken geleden nog in Madrid en gisteren nam hij het vliegtuig naar Turijn. Combiticket: voor echte liefde heb je alles over. Gino is nu in Berlijn en zit vanavond in het stadion…
Rover Gino d’Onorio is verliefd. Tot over zijn oren. Op de oude dame. Twee weken geleden zat hij nog in Estadio Santiogo Bernabeu en gisteren nam hij het vliegtuig naar Turijn. Combiticket: voor echte liefde heb je alles over. Gino volgt Juventus overal, zeker nu ze winnen. Maar ook als ze verliezen hoor! In 2003 was hij er ook bij op Old Trafford. In Manchester werd Paolo Maldini tot man of the match uitgeroepen, maar het Italiaanse wonderkind speelde helaas bij de aartsvijand. AC Milan won de Champions League na strafschoppen. Nu, 11 jaar later, moet het dan maar gebeuren. Juventus speelt opnieuw de finale van de meest prestigieuze clubcompetitie ter wereld. Saillant detail: dit keer tegen FC Barcelona, met voorsprong beste ploeg ter wereld. Toch weet Gino dat de zebra’s winnen. Dat deden ze in Madrid tegen de plaatselijke Real immers ook. Gino stond in de Spaanse hoofdstad uren na het laatste fluitsignaal nog als een kleine jongen te springen en te zingen met zijn Italiaanse vriendjes. Vanavond is hij in Berlijn. Opnieuw in zwart wit tussen de tifosi van zijn vaderland. Vanuit de nok in het Olympisch stadion zal hij Andrea Pirlo en zijn bambini naar de overwinnen schreeuwen.
“Ze gaan met 2-1 winnen”, roept Gino met vuur en passie. Fonkelende ogen, zijn vingertoppen zetten de woorden kracht bij zoals alleen Italianen dat kunnen. Hij krijgt een whatsapp uit Italië. “Vanavond met mijn vrienden een pizza eten, dat is het betere werk”, grinnikt hij aan de vooravond van zijn zoveelste voetbalreisje. In het dagelijks leven is Gino een rustige jongen, werkzaam bij de Amsterdamse politie en is hij een gewaardeerd KNVB-scheidsrechter. Maar als het over Italië gaat, dan wordt hij onredelijk en ziet hij de dingen buiten proportie. Een Fiat is een mooie auto, er is geen lekkerder eten dat pasta en Juventus wint de Champions League. Hij laat Italiaanse vlaggetjes verven op beide wangen als de Azzuri een interland speelt en tijdens Euro 2000 was hij euforisch toen De Boer in de halve finale Nederland-Italië de beslissende strafschop miste. Dat soort onzin! Zijn arme vriendin Iris is het inmiddels gewend en weet niet beter. Ze is haar mannetje 10x per jaar kwijt aan voetbal. Zo ook vanavond. Gino boft maar met zo een vrouw! Hij boft sowieso. Juventus-Barcelona, dat wordt smullen.
6-6-2015, Berlijn
JUVERNTUS - FC BARCELONA 1-3 (0-1)
4. Rakitic 0-1, 55. Morata 1-1, 68. Suarez 1-2, 90+5. Neymar 1-3.
Gele kaarten: 11. Vidal (Juventus), 41. Pogba (Juventus), 70. Suarez (Barcelona).
Wissels: 78. Xavi voor Iniesta (Barcelona), 79. Pereyra voor Vidal (Juventus), 85. Llorente voor Morata (Juventus), 89. Coman voor Evra (Juventus), 90+2. Mathieu voor Rakitic (Barcelona), 90+4. Pedro voor Suarez (Barcelona).
24 rovers hadden de uitslag juist voorspeld. 0,8 punten voor een hele serie dus. Flem, Visser en Kueter pakken ook een belangrijk punt voor de hoed.
Na 4 minuten wordt er al gescoord. De goal van Rakitic is 2,5 punt waard. Opnieuw Flem onder de juiste voorspellers. Verder punten voor De Witte, Sprengers, Pauw, Stoutjesdijk, Buijs, Lopez-Toonen en Van der Male.
7 minuten later krijgt Vidal de lang verwachte gele kaart. Hij solliciteerde naar de officiele waarschuwing vanaf de aftrap. Verrassend was het dan ook dat de eerste gele kaart 10 punten !!! waard bleek te zijn. Robert Treur en Eddy Appeldoorn maken een sprongetje. Laatstgenoemde zelfs naar de eerste plaats!
11 rovers zagen de wissel Xavi voor Iniesta van ver aankomen. Waardering: 1,8 punten.
FC BARCELONA VEROVERT DE CL-FINALE TEN KOSTE VAN JUVENTUS
FC Barcelona heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de Champions League gewonnen. De Catalanen toonden zich zaterdag in Berlijn met 3-1 te sterk voor Juventus. Rakitic, Suarez en Neymar waren verantwoordelijk voor de doelpunten van Barcelona. Morata maakte tussendoor de gelijkmaker.
Barcelona won de belangrijkste Europese prijs eerder in 1992, 2006, 2009 en 2011. Juventus mocht de -Cup met de Grote Oren- twee keer omhoog houden.
De kampioen en bekerwinnaar van Spanje kende een droomstart in het Olympiastadion. Al in de vierde minuut rondde Rakitic een fraaie combinatie in het Italiaanse zestienmetergebied doeltreffend af.
Barcelona bleef de druk opvoeren en kreeg ook de nodige mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Een schot van Neymar miste net de kruising. De grootste kans was voor Dani Alves. De rechtsback haalde op aangeven van Suarez prima uit, maar zag Buffon op geweldige wijze redding brengen.
Juventus, dat het zonder de geblesseerde Giorgio Chiellini moest stellen, was vooral gevaarlijk met afstandsschoten. Claudio Marchisio schoot halverwege de eerste helft rakelings over en Morata wist het net ook niet te vinden.
Barcelona bleef ook in openingsfase van de tweede helft de bovenliggende partij. Suarez verzuimde de bal breed te leggen op de geheel vrijstaande Neymar en koos voor eigen succes. Zijn schot in de korte hoek was een prooi voor Buffon.
Aan de andere kant sloeg Juventus wel toe. Een poging van Carlos Tevez werd in eerste instantie nog gepareerd door Marc-Andre ter Stegen, maar de Duitse keeper was kansloos op de rebound van Morata.
Juventus beet vanaf dat moment meer en meer van zich af en had via schoten van Tevez (net over) en Paul Pogba (recht op Ter Stegen af) ook op voorsprong kunnen komen. Barcelona leek van slag, maar een ingeving van Messi twintig minuten voor tijd bood uitkomst voor het elftal van trainer Luis Enrique.
De Argentijn omspeelde zijn directe tegenstander en haalde op de rand van het strafschopgebied hard uit. Buffon kon de inzet van Messi niet helemaal goed wegwerken, waarvan Suarez dankbaar profiteerde.
Barcelona had de touwtjes in de slotfase weer stevig in handen. De Catalanen dachten zelfs op 3-1 te komen, ware het niet dat een treffer van Neymar terecht werd afgekeurd wegens hands. De aanvaller zorgde diep in blessuretijd alsnog voor de bevrijdende 3-1.
RAKITIC IN TOP SNELSTE TREFFER IN CL-FINALE OOIT
De treffer van Ivan Rakitic is op drie na de snelste in de finale van de Champions League. De middenvelder van Barcelona schoof de bal in de vierde minuut van het duel met Juventus achter doelman Gianluigi Buffon.
De snelste treffer in de finale van de Champions League staat al tien jaar op naam van de Italiaan Paolo Maldini, die in 2005 na 51 seconden voor AC Milan de score opende tegen Liverpool.
Snelste treffers in de finale van de Champions League
Paolo Maldini - 0:51 (2005: Liverpool - AC Milan 3-3, Liverpool wns)
Enrique Mateos - 1ste minuut (1959: Real Madrid - Stade Reims 2-0)
Gaizka Mendieta - 3de minuut (2001: Bayern Munchen - Valencia 1-1, Bayern wns)
Ivan Rakitic - 4de minuut (2015: Juventus - Barcelona 1-3)
Acht rovers pakten 2,5 punt. Ilja Flem was daar eentje van en sloop met het handje vol punten weer een beetje dichter naar de top. Verder punten voor De Witte, Sprengers, Stoutjesdijk, Pauw, Buijs, Lopez Toonen en Van der Male.
Net als bij de uitslag FA cup finale is de puntenverdeling bij de uitslag CL-finale mogelijk verwarrend. Na de keuze gelijkspel is er iets fout gegaan. Uit wnv of Uit wns moet zijn Juventus wnv of wns.
Voor de duidelijkheid de inzending waar het om gaat hieronder op een rij.
Uitslag Juventus-Barcelona na 90 min:
Guido van Hattem: 20.0 pnt, 1-1 Uit wns = Juventus wns
Jorn van der Bie: 10.0 pnt, 0-0 Uit wns = Juventus wns
Michiel Oosterhoff: 10.0 pnt, 0-0 Uit wns = Juventus wns
Benjamin de Witte: 6.7 pnt, 2-2 Uit wns = Juventus wns
Chris Oomen: 6.7 pnt, 0-0 Uit wnv = Juventus wnv
Matthijs Kruk: 6.7 pnt, 2-2 Uit wns = Juventus wns
Pieter den Hartogh: 6.7 pnt, 2-2 Uit wns = Juventus wns
Roel Mels: 6.7 pnt, 0-0 Uit wnv = Juventus wnv
Wim van der Male: 6.7 pnt, 0-0 Uit wnv = Juventus wnv
Alexander van Verseveld: 5.0 pnt, 1-1 Uit wnv = Juventus wnv
Bart van Pruissen: 5.0 pnt, 1-1 Uit wnv = Juventus wnv
Kee-Seng Tan: 5.0 pnt, 1-1 Uit wnv = Juventus wnv
Wilko Smit: 5.0 pnt, 1-1 Uit wnv = Juventus wnv
Rest van de inzendingen zijn wel juist weergegeven.
Het Roversnest