Aanstaande zondag kan Nederland geschiedenis schrijven. Het Roversnest voorzag dit spektakel en plande op voorhand niet het Roversfeest tijdens de Grote Finale van de Glazen Bol en de 1000 Rovers. De laatste vier vragen en de eindstrijd in de knock-out: inzenden!
Voetbal is oorlog! Tachtig jaar al vecht Nederland een oorlog om de hoogst gewaarde hoofdprijs die in de sportwereld behaald kan worden. Eeuwige room wordt ermee gewonnen, maar meestal zijn het de tranen die vloeien van verdriet. Het is nu tachtig jaar na het eerste WK. Nederland gaat eindelijk de titel in de wacht slepen en tegen wie anders dan tegen Spanje. Hoe symbolisch kan een eindstrijd zijn? Hoe zal het Wilhelmus klinken tegen Spanje? Aan het einde van de 80-jarige oorlog stichtte Jan van Riebeeck de Hollandse kolonie in Zuiderlijk Afrika, Kaap de Goede Hoop. Het punt stond symbool voor de Hollandse Glorie en heerschappij over de wereldzeeen. Het was een thuishaven voor onze voorvaderen. Waar anders dan in Zuid-Afrika kunnen we de cup pakken. Het is nu of nooit!
Gokken op juist deze finale is ook een oorlog, een strijd tussen je emotie en je ratio. Er zijn Rovers die juist tegen het gevoel gokken om altijd met een glimlach bij het laatste fluitsignaal achter te blijven, maar hoe kun je nu voorspellen dat Nederland aanstaande zondag verliest. Dat voelt natuurlijk nooit goed ook al levert het waarschijnlijk bij elke uitslag in teleurstellende richting wel 20 punten op. Hoe kun je blij zijn als je de punten binnenhengelt, maar Nederland wordt weer tweede. Nee, je kunt niet wedden tegen Nederland. Je aanblik in de spiegel zal nooit meer hetzelfde zijn. Bastiaan Boschker hoopt waarschijnlijk ook gewoon dat de 0,4 punten voor Spanje als kampioen aan zijn neus voorbij gaan. De beelden van Duitsland Spanje logen er echter niet om en de wedstrijd aanstaande zondag wordt zeker geen walkover. Toch zal Nederland aan het einde van dit Roversjaar eindelijk die gewilde Gouden Ster op het Oranje shirt kunnen borduren. Een waar volksfeest zal in Nederland losbarsten en de oude beelden uit 74 en 78 verdwijnen definitief naar de archiefkast.
Voor de finale moeten eerst nog wel wat vragen worden beantwoord in de strijd om de Glazen Bol. De laatste vier vragen zullen de beslissing geven in een zinderende eindstrijd om de Bol, maar ook in de Knock-out. Wim Moerman en Jorn van der Bie zullen snel willen inzenden om Nederland in te vullen. Natuurlijk kan ook juist stiekem worden gewacht om je te kunnen verschuilen achter de keuze van de ander. In de strijd om de Glazen Bol wordt de rust en eindstand gevraagd inclusief eventuele verlenging en strafschoppen. De eerste doelpuntenmaker van de wedstrijd kan misschien pas opdoemen in de verlenging of er wordt zelfs niet gescoord en de wedstrijd eindigt in 0-0. Villa en Sneijder lijken hier op voorhand niet veel punten op te leveren, maar het gokgedrag van de Rover veranderde in de loop van dit jaar. In de ultieme jacht op de maximale score kiezen misschien juist wel veel Rovers voor bijvoorbeeld Van der Wiel, Van Persie of Torres.
Het eerste geel gaat naar Van Bommel, maar de keuze op een ander staat natuurlijk ieder vrij. Het hele toernooi heeft de geslepen mideenvelder van Bayern zich ingehouden, maar zondag zal hij zeker de toon willen zetten. Wat maakt het nog uit. Scherpte en focus zijn de toverwoorden. De Cup moet naar Nederland en een schorsing voor de volgende wedstrijd zal dan zeker op de koop worden toegenomen. De eerste wissel is juist een Spanjaard, ook dat is alvast een cadeautje. Van Marwijk speelt met een vaste kern en de Spaanse coach worstelt met een luxe probleem. Het lukt Spanje niet om erdoor te komen en de druk om een Mediteraanse wissel is te hoog. In de 46ste minuut staat daar Fabregas, maar voor wie? Nederland trekt aan het langste eind en Spanje mag het over vier jaar weer proberen in Brazilie, wie weet zijn de spelers van Oranje dan inmiddels volgevreten vedettes. Prettige Wedstrijd!
Toen Bert Gio wisselde keerden de kansen, de goden zaten plots op de reservebank en de engeltjes van Maarten staken een pijpje op waar geen rook van vrede uitkwam, maar van overgave. Het was een avond om niet te vergeten. De hemel kleurde delftsblauw en de spaarzame wolkjes die overdreven kregen een rose gloed. Jij was de ultieme gastheer in de tuin der beloften. Kinderen zwermden als koolwitjes op de paarse vinderstruik, heen en weer gingen zij van het knabbelen van een worstje naar het spelen met het waterbadje. Barbara, de vrouw waar je een leven lang van zal houden zorgde voor een warme gezelligheid, en met haar ernstig flauwe grapjes zette zij Rene van der Gijp in haar schaduw.
Jezus, of beter geesoes, het had allemaal nog mooier kunnen zijn dan het al was. Maar verliezen is ook een kunst, en toevallig zijn wij daar erg goed in. Je zult het kruis maar moeten dragen, het is een lange weg naar boven op Golgotha, daarbij is de Tourmalet een lachertje. Gelukkig hebben de goden in hun voorzienigheid wel besloten dat jij niet nog een keer achter het roversnet vist, en binnenkort zal de magische gloed van de glazenbol in jouw huiskamer schijnen.
Ilja, gefeliciteerd met de bol, hij komt je toe.
bart wederom de hoed: chapeau!
Eigen doelpunt van Puyol (a la Poulsen), daarna een rebound van de paal precies in de voetjes van Kuijt of Huntelaar, een mislukte voorzet van Sneijder die naast de vuisten van Casillas het doel inzeilt of een blind slap schotje van weer Sneijder die door twee verdedigers van richting wordt veranderd en waar Van Persie in buitenspelpositie gelukkig net niet bij kan. Gio heeft dan allang de score geopend met een eens in de 100 afstandsschot vanaf een meter of 25 die binnenkant paal binnen klonkt.
5-0, maar dat heb ik niet durven invullen. Stel je voor dat de ruststand dan niet blijkt te kloppen, dan slaap je nooit meer. Slapen wordt sowieso moeilijk door al die spanning en sensatie.
Zal Ilja de bol winnen? Ik ben er in ieder geval bij, mocht het gebeuren, om hem als een van de eerste te mogen zoenen, met tranen in de ogen, Nederland wereldkampioen en een rover-pur-sang voor altijd bijgeschreven op de glazen bol. Wat is leven toch verrukkelijk.
Alle rovers bedankt voor weer een mooi jaar met gelukkige momenten en veel net-niet-verhalen. Tot op het feest, 4 september 2010, voor mooie praatjes.
de laatste loodjes kunnen zwaar wegen. De kaarten lijken geschut, maar er is nog van alles mogelijk. Als gevaarlijke outsider heb ik m'n eigen orakel dit keer geraadpleegd. Succesvol geweest in voorgaande wedstrijden, dus we hebben samen deze wedstrijd alvast geanalyseerd.
Voor mij geen kanarie pipo of octopus Paul en ook geen botjes en steentjes op een hoop. Maar gewoon een gezonde Hollandse gozer, met een oranje hart, m'n 6 jarige zoon, Jeroen.
Mocht 'ie gelijk krijgen, is hij volgend jaar de jongste rover.
V. Bommel, V Persie en Sneyder:>)