De Champions League finale 2010 zal de roversgeschiedenis ingaan als het Mirakel van Madrid. Rover Bas Boschker speelde de hoofdrol. De gele kaart voor Demichelis leverde 20 punten op, de juiste rust- en eindstand een mooie bonus. Onze Bas vierde een feestje in Italië…
De Champions League finale 2010 zal de roversgeschiedenis ingaan als het Mirakel van Madrid met rover Bas Boschker in de hoofdrol. De gele kaart voor Martin Demichelis leverde 20 punten op, de juiste rust- en eindstand zorgden voor een mooie bonus. Zo is de spanning weer helemaal terug in de strijd om de Glazan Bol. Onze Bas verzamelde 27,5 punten in goed anderhalf uur, een aantal waar de meeste rovers anderhalf jaar voor nodig heeft. Boschker maakt een reuzensprong in het klassement van plek 42 naar de tweede plaats en tikt nadrukkelijk op de schouder van leider Ilja Flem. Beide rovers genieten momenteel van een vakantie in Italië, hoe toepasselijk. Terwijl de spelers van Inter de cup met de grote oren vertroetelden op het veld in Madrid, vierde Boschker met de plaatselijke bevolking van Lycurgië feest en zocht Flem troost in de Prosecco op het balkon aan de Via Pezzole te Cupramontana, provincie Marche. Blauwe hemel, zonder een wolk in de lucht.
Op de Maaskade in Rotterdam proosten een aantal rovers een straffe dessertwijn. De druiven uit de omgeving van Malaga, Zuid-Spanje, groeien snel zoet door de volle zonneschijn. Een zoete druif zorgt voor voorspoedige gisting en veel alcohol. Zo niet de Ariyanas Dulce 2007 Terruno Pizarroso van Bodegas Bentomiz. Inderdaad een mondvol heerlijk vruchtvocht om via de wangzakken langs de achterkant van de tong terug voorin de mond langs het gehemelte te laten spoelen. De Ariyanas Dulce onderscheidt zich van de meeste dessertwijnen omdat de druiven eerder dan gebruikelijk worden geoogst. Nog voordat de zon echt vat heeft gekregen op het groene goud worden de vruchten binnengehaald om te zorgen voor een karakteristieke tik zuur. De donkere ranke fles met slanke hals en een lief glazen dopje laat de goudgele nectar prettig schenken, een prima warming-up voor de finale. De clubkampioenen Bayern München en Internazionale uit Milaan staan op het veld van Real Madrid. Estadio Santiago Bernabéu het decor, supporters in roomwitte shirts of met blauwzwarte vlaggen, de aftrap om 20:45 uur.
De eerste gele kaart, daar gaat het in de beginfase van de wedstrijd voornamelijk om. Wat een prachtige vraag is dat toch. Tijdens de eerste roverstocht naar de Glazen Bol in 2006 stond deze vraag al op de kalender. Giovanni van Bronckhorst zag het bestraffende karton in de wedstrijd tegen Servië op het WK in Duitsland als eerste. Toen geen punten waard. Een zogenaamde nulpuntenvraag en daarom o zo gevaarlijk. Het verschil tussen geen punten of juist de volle 20 is maar klein. Wat als één rover toentertijd Giovanni had gekozen? Dit jaar is het in de Champions League finale wel raak. De eerste overtreding van Samuel Walter, een behoorlijke, loopt nog met een sisser af. Terwijl de voetballiefhebbers op de Maaskade hardop neeheeeee smeken, rolt Arjan Robben in de vertraagde herhaalde beelden als een stuiterende sigarettenpeuk tijdens het vegen van een stoepje over de grasmat. Walter had inderdaad zijn sliding te laat ingezet, derde minuut dichtbij zij- en middenlijn, maar de Engelse arbiter Howard Webb houdt het bij een vermaning. De theatrale grimas van Robben heeft geen effect. Grote pech voor rovers Ruud van der Knaap en Wim Moerman, zij missen op een haar 10 punten. Niet veel later volgt de volgende tackle. Dit keer is Bayern-middenvelder Thomas Müller te gretig. Opnieuw veert het roverspubliek op.
Vooral rover Robbie van den Bos kijkt met grote ogen naar het scherm. Scheidsrechter Webb snelt in lichte looppas naar de plek van de aanslag, opnieuw niet ver van de middenlijn. Hij stuurt protesterende spelers met een strenge blik weg en neemt de jonge Müller apart. Zijn hand gaat echter niet naar de borstzak, het blijft bij een corrigerend tikje. Müller kijkt met gebogen hoofd naar het gras zoals vroeger naar de stenen van het schoolplein. “Niet meer met zand gooien”, riep de juf van een basisschool in het West-Duitse Weilheim schel, “en nu opgehoepeld.” “Ongelooflijk toch?” roept Robbie en hij gaat weer verbouwereerd zitten. Drie keer is scheepsrecht, ook voor Howard Webb zo blijkt. Centrale verdediger Martin Demichelis maakt het wel erg bont en neemt Inter-aanvaller Goran Pandev van achter in een dubbele beenklem. Bruut. Is Demichelis een Griekse worstelaar? Nee, een Argentijn en goed voor 20 punten. Hoe is het mogelijk? Niet veel later schiet Diego Milito Inter naar een 1-0 voorsprong. Het is de ruststand, toevallig de ruststand die Boschker heeft ingevuld. Na rust vindt Milito nog een keer doel. Een weergaloze actie laat hij volgen door een koelbloedig geplaatst schot. En weer is Boschker spekkoper. Hij had een 2-0 eindstand netjes voorspeld en nadert leider Flem tot iets meer dan een half punt. Het Mirakel van Madrid is geboren.
Ilja Flem sms-t vanaf zijn balkon in Cupramontana: “Potverdikkie! Ik toets al weken zo niet maanden teletekstpagina 840 in met iedere keer de hoop dat Chelsea weer had gewonnen en Bas pakt met een Griek binnen een uurtje 20 punten. Ik ga vanavond zuipen, chiao.” Onze Bas viert een feestje op een plein in Lycurgië: “Tot diep in de nacht meegedanst met de Italianen!” laat hij via de digitale snelweg weten en vraagt en passant, “gele kaart Demichelis goed, rust- en eindstand goed, hoeveel punten zijn dat? Moet Ilja zich toch nog zorgen gaan maken?” In ieder geval genoeg punten voor een spannende finale van het roversspel.
En tja, zo'n ontknoping droomt elke die hard Rover toch van!!
Nog 15 vragen de kans, denkt deze nuchtere Friese rover dan maar!